Jak používat přepuštěné máslo?

Autor: Juraj Korim

13.02.2024

Jak používat přepuštěné máslo?

Zaujal vás článek “V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem”? Zajisté si pamatujete, že oba tuky není vhodné používat ke smažení. Máme ale dobrou zprávu, existují i jiné alternativy než jen v podobě rafinovaných olejů. Jedním z nich je přepuštěné máslo ghí, mnohdy nazývané jako tekuté zlato. V dnešním článku si povíme více o tom, co je ghí a jaké má například využití.

Elixír zdraví z pravěké Indie

Ačkoliv se zdá, že se s přepuštěným máslem setkáváme až v posledních letech, je pravdou, že historie této pochoutky sahá až 5 tisíc let zpět, a to do pravěké Indie. Indové považovali “ghíčko” za blahodárný prostředek, a my si dnes řekneme, co je k tomu vedlo.

Jak se dělá přepuštěné máslo

Recept na přepuštěné máslo zní poměrně jednoduše. Máslo ghí vznikne převařením klasického másla, kdy z původního mléčného výrobku zbude pouze tuk bez laktózy a mléčných sedimentů. 

Uplatnění v kuchyni

Tzv. kouřový bod ghíčka nastává až při teplotě 250 stupňů, což předurčuje potravinu jako skvělý podklad na smažení. Nehrozí zde tak uvolňování nebezpečných karcinogenních toxinů. Ghí sice nemá tak výraznou chuť, jako klasické máslo, stále ale pozitivně ovlivňuje výsledné aroma pokrmu. Přepuštěné máslo nalezne v gastronomii spoustu dalších využití, a to v případě pečení, vaření i studené kuchyně.

Stravitelné pro všechny

Ghí je díky svému procesu výroby zbaveno mléčných bílkovin, mohou si ho tak vychutnat i osoby s intolerancí na laktózu. Kyselina máselná naopak působí protizánětlivě a podporuje trávicí trakt. Přepuštěné máslo na sebe navíc dokáže vázat toxiny, což pozvedne vaši snahu v hubnutí. 

Vitamíny nesmí chybět

Očista. Zmizí to špatné a zůstane jen to přínosné. Ač to zní jako fantazie, přepuštěné máslo si skutečně zachovává vitamíny, antioxidanty, hořčík a železo, zatímco je zbavené látek, jež zejména při tepelné úpravě mohou být škodlivé. Ghí dále obsahuje vysoké množství butyrátu, neboli mastné kyseliny s pozitivním účinkem na trávicí systém. Nutriční hodnoty přepuštěného másla tak lze považovat za naprostou bombu.

Jak dlouho vydrží ghí?

Sice se nejedná o cenově dostupný produkt, pokud ale vezmete v potaz jeho prospěšnost a několikaměsíční trvanlivost - v lednici vydrží dokonce rok, stojí jeho nákup za zvážení.

Můžete si ale zkusit vyrobit i domácí ghí máslo. Klasické máslo rozpustíte v kastrolu a necháte chvíli převařovat na mírném plameni. Postupně odeberete mléčnou bílkovinu, přecedíte a máte hotovo! Dejte si ale pozor, abyste tekutinu nepřipálili.

“Bio z bio”

Pokud chcete maximalizovat kvalitu přepuštěného másla při zaručeném původu, nejlepším řešením bude si vyrobit vlastní máslo, jakožto zdroj pro tzv. tekuté zlato. 

S využitím máselnice pro výrobu másla si připravíte ten nejlepší mléčný tuk, z kterého část použijete například do krémů, a zbytek na milované ghíčko. A po dnešku, kdy již víte, co je přepuštěné máslo, můžete s radostí školit své příbuzné.

Další články

Jak založit zahradní jezírko? 

28.05.2025

Jak založit zahradní jezírko? 

Zahradní jezírko může být krásným estetickým doplňkem i užitečným zdrojem vody pro volně žijící živočichy. Ocení ho ptáci, užovky, ježci či veverky, kteří pomáhají regulovat škůdce. Navíc si díky jezírku můžeme užít i radost z chovu ryb, záleží však na velikosti a umístění jezírka.


Přečíst článek
Agresivita u psů

27.05.2025

Agresivita u psů

Každý z nás se jistě někdy ve svém životě setkal s agresivním chováním u psa. Toto chování může mít mnoho příčin a projevů. Je důležité porozumět tomu, proč k těmto projevům dochází, jak je můžeme řešit a jak jim předcházet. K tomu poslouží tento článek.


Přečíst článek
Jak ochránit ovce a kozy před vlky

26.05.2025

Jak ochránit ovce a kozy před vlky

Jistě už na Vás vyskočila zpráva, že se k nám vracejí vlci. Ochránci přírody to považují za pozitivní zprávu, ale co chovatelé ovcí a koz? Ti z toho už tak nadšení nejsou. Vlci se usazují v naší krajině a nedostatečně zabezpečené stádo je pro ně jednoduchou noční svačinou.

Přečíst článek