Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje?

Autor: Luboš Burda

11.01.2024

Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje?

O benefitech ovčího a kozího sýru koluje spousta zvěstí. Odpovídá ale jejich cena skutečné přidané hodnotě? V článku se dozvíte nejen tento fakt, ale i tipy na využití tradičních pochutin z mléka.

Chuť

Ovčí a kozí sýry vynikají svou unikátní nápaditou chutí. Výsledné aroma ovlivňuje zejména způsob a doba uchovávání - zatímco “klenoty” Slováků, parenica a oštiepok, bývají díky svému nálevu a zauzení slanější, francouzský roquefort disponuje typickým nádechem ovoce a ořechů. Italská pochoutka pecorino vyráběná v Toskánsku či na Sicílii přináší gastronomický zážitek podobný parmazánu - výrazně pikantní příchuť a konzistenci vhodnou ke strouhání. U kozích sýrů lze vytyčit nespornou výhodu, a to možnost konzumace ve všech stupních zralosti. Na své si tak přijdou příznivci jemnějších i pikantnějších druhů sýrů.

Nutriční hodnoty

“Mňam, při čtení jste mi navnadili chuťové pohárky, bude velice těžké odolat. Vypadá to moc lákavě, ale… mám za to, že jsou ovčí a kozí sýry dost tučné…”


Je pravda, že oba zástupci spadají spíše mezi tučnější sýry. Nicméně, tuky obsažené v ovčím a kozím mléce jsou hodnotnější než u mléka kravského a též lehce stravitelné. I proto představují důležitou složku nutričního příjmu. Zde ale veškerá pozitiva nekončí - kozí sýr totiž obsahuje velké množství potřebných vitaminů a vysoce hodnotných bílkovin. Ovčí mléko a produkty z něj vyrobené je dokonce třikrát bohatší na syrovátkové proteiny než to kravské! Pravidelná konzumace kozího sýra prokazatelně vede k eliminaci nervových poruch a stresu a podporuje trávicí systém. Oproti tomu ovčí sýr by neměl v menším množství způsobovat potíže ani lidem s laktózovou intolerancí, kteří se tak nutně nemusí ochudit o jeho přednosti.

Tipy na recepty z ovčího a kozího sýra

Milovníci středomořské kuchyně zbystřili, přichází totiž nejen jejich chvíle. Ovčí i kozí sýry mají v gastronomii široké uplatnění, ať už jako jedna ze základních složek jídel, nebo dochucovadla.


Salát s červenou řepou a kozím sýrem je jednoduchým pokrmem, který zachutná i zaotřelým milovníkům masa. Zkusit můžete i francouzský slaný koláč quiche, kde místo čedaru použijete právě kozí sýr.


Grilovaný ovčí sýr oštiepok je velice nebezpečné konzumovat. Je totiž silně návykový, v kombinaci s brusinkovou omáčkou způsobí slast, o kterou se již nebudete chtít ochudit. Italské pecorino si sice neugrilujete, můžete jím ovšem dochutit penne se sušenými rajčaty nebo špagety alla carbonara - u těch se ale raději vyhněte smetaně, abyste neurazili Italy.

Za hodně peněž ještě více muziky

Dáte nám za pravdu, když řekneme, že vyšší cena ovčích a kozích sýrů stále odpovídá jejich přednostem? U čerstvých druhů se vyplatí sledovat slevové akce, naopak ty trvanlivější, jako je Pecorino Romano, využijete opakovaně a v konečném důsledku se částka rozpočítá. Tak s chutí do světa ovčích a kozích sýrů!

Další články

7 tipů pro jarní údržbu pastvin!

30.04.2025

7 tipů pro jarní údržbu pastvin!

Správná jarní péče o pastviny je klíčová pro zajištění kvalitní a výživné pastvy po celou sezónu. V tomto článku se podíváme na hlavní kroky, které by měl každý chovatel před začátkem pastevního období udělat.

Přečíst článek
Je pro psa lepší obojek nebo postroj?

29.04.2025

Je pro psa lepší obojek nebo postroj?

Na trhu najdete mnoho různých typů postrojů a obojků. Jak ale poznáte, který z nich je ten pravý právě pro Vašeho miláčka? Pojďme se na to společně podívat.

Přečíst článek
Jak vypadá včelařský rok?

29.04.2025

Jak vypadá včelařský rok?

Práce včelaře se odvíjí od přírody – od počasí, teplot a především od dostupnosti přirozených zdrojů včelí potravy. Proto je zásadní sledovat roční cyklus, který zahrnuje rozkvétání tzv. vůdčích rostlin. Každé období má své specifické požadavky na péči o včelstvo. Včelařský rok lze rozdělit do sedmi základních období, přičemž každé z nich vyžaduje konkrétní postupy a opatření. Pojďme se na ně společně mrknout.

Přečíst článek