Jak přizpůsobit chov slepic na jaro?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

26.03.2024

Jak přizpůsobit chov slepic na jaro?

Přichází období, během kterého se příroda probouzí k novému životu, a tak je ten vhodný čas připravit slepice na jaro. Správná péče o slepičky i v tomto období může mít vliv na jejich zdraví, produkci vajec a celkovou spokojenost. Na co se během příprav zaměřit a na co nezapomenout?


Úklid kurníku

Jarní úklid je základ, a tak mu věnujte dostatečnou pozornost. Slepičky byly totiž během zimy převážně v kurníku, a tak je třeba dát prostředí pořádně do pucu. Vyměňte podestýlku, vyčistěte obydlí od kuřinců, očistěte hřady a zkontrolujte, zda nebude kurník potřebovat nějaké opravy. Vyčistit a vydezinfikovat potřebují také napáječky, krmítka. Stačí, když je vložíte do horké vody s dezinfekčním přípravkem a následně necháte dokonale vyschnout. Dezinfekci se nevyhne ani celý kurník. Více se o úklidu v kurníku dočtete v článku “Čištění a dezinfekce kurníku”.


Ochrana před proměnlivým počasím

Během jarního období nás jistě nepřekvapí typické proměnlivé počasí. I když se zdá, že zima je za námi, ranní mrazíky nejsou nic neobvyklého. A jak na tom jsou slepice a změny počasí? Je třeba je na tyto změny připravit a zajistit jim dostatečnou ochranu před deštěm, větrem a již zmíněnými chladnými teplotami. Ujistěte se také, že je jejich zázemí dobře izolované. V teple udržujte především kuřátka, která jsou v prvních týdnech velice náchylná.


Výživa

S příchodem jara se mění potřeby slepiček. Změny nastávají také ve stravovacím režimu, který je potřeba upravit. Aby s rostoucími teplotami nedošlo k dehydrataci, může být nutné zajistit zvýšení množství přidělené vody. Zároveň je vhodné upravit složení krmiva tak, aby obsahovalo vyšší podíl bílkovin a vápníku. Tyto živiny podporují tvorbu vajec a celkovou vitalitu slepic. Ve výběhu se také začíná objevovat přirozená strava, jako jsou brouci, červy a vhodné rostliny pro slepice, jako je pampeliška a zelená tráva. Pokud Vás zajímá více o změnách v jídelníčku, přečtěte si náš článek: “Potřebují slepice na jaře změnu jídelníčku?”.


Péče

K životu se probouzí také paraziti, kteří se rádi zabydlují u slepiček doma nebo v peří. Jako přirozená prevence proti parazitům u slepic slouží popelení. Dopřejte jim tedy vhodný prostor, kde budou moci udržovat své peří v čistotě. Po zimě se vrhněte na kontrolu celkového zdravotního stavu slepic. Prověřte, zda se u nich nevyskytují již zmínění paraziti nebo nevykazují příznaky nemocí či zranění. Pokud ano, jednejte rychle, abyste minimalizovali riziko šíření infekcí.

Příprava na líhnutí

S tímto obdobím je spjato také líhnutí kuřátek. Připravte vhodná hnízdní místa a zabezpečte potřebné podmínky pro úspěšné líhnutí. Jaro přináší novou energii do života a také nové výzvy. V tomto období je nezbytné přizpůsobit slepičky a jejich obydlí tak, aby bylo postaráno o jejich zdraví, pohodu a produkci vajec. Pokud se o drůbež budete vzorně starat, zajistíte, že budou prosperovat a přinesou Vám maximální užitek a radost.

Další články

Užiteční živočichové na zahradě

02.07.2025

Užiteční živočichové na zahradě

Zahrádkaření je velmi oblíbené – snad každý má kolem sebe někoho, kdo pěstuje vlastní zeleninu, květiny nebo bylinky. Pěstování vlastní úrody přináší radost, relaxaci i pocit soběstačnosti. Na zahradách se ale nevyskytují jen rostliny – jsou tu i další obyvatelé, kteří si zaslouží naši pozornost.

Přečíst článek
Jak krmit prasata?

01.07.2025

Jak krmit prasata?

Prasata patří mezi nenáročná hospodářská zvířata, ale i u nich platí, že kvalita krmiva se výrazně odráží na růstu, zdraví i užitkovosti. Ať už chováte selata, prasnice nebo výkrmová prasata, správně sestavená krmná dávka a dostatek čisté vody jsou naprostým základem. V tomto článku se podíváme na klíčové zásady výživy prasat v domácích podmínkách.

Přečíst článek
Druhy sýrů a odkud pochází

24.06.2025

Druhy sýrů a odkud pochází

Sýr není jen eidam na chlebu. Na světě existují stovky druhů sýrů – plísňové, tvrdé, čerstvé, tažené... Každý region má svůj typický sýr, který odráží místní tradici i chuť. Pojďme se podívat, odkud některé slavné sýry pochází.

Přečíst článek