
Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Jak používat přepuštěné máslo?
Zaujal vás článek “V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem”? Zajisté si pamatujete, že oba tuky není vhodné používat ke smažení. Máme ale dobrou zprávu, existují i jiné alternativy než jen v podobě rafinovaných olejů. Jedním z nich je přepuštěné máslo ghí, mnohdy nazývané jako tekuté zlato. V dnešním článku si povíme více o tom, co je ghí a jaké má například využití.
Elixír zdraví z pravěké Indie
Ačkoliv se zdá, že se s přepuštěným máslem setkáváme až v posledních letech, je pravdou, že historie této pochoutky sahá až 5 tisíc let zpět, a to do pravěké Indie. Indové považovali “ghíčko” za blahodárný prostředek, a my si dnes řekneme, co je k tomu vedlo.
Jak se dělá přepuštěné máslo
Recept na přepuštěné máslo zní poměrně jednoduše. Máslo ghí vznikne převařením klasického másla, kdy z původního mléčného výrobku zbude pouze tuk bez laktózy a mléčných sedimentů.
Uplatnění v kuchyni
Tzv. kouřový bod ghíčka nastává až při teplotě 250 stupňů, což předurčuje potravinu jako skvělý podklad na smažení. Nehrozí zde tak uvolňování nebezpečných karcinogenních toxinů. Ghí sice nemá tak výraznou chuť, jako klasické máslo, stále ale pozitivně ovlivňuje výsledné aroma pokrmu. Přepuštěné máslo nalezne v gastronomii spoustu dalších využití, a to v případě pečení, vaření i studené kuchyně.
Stravitelné pro všechny
Ghí je díky svému procesu výroby zbaveno mléčných bílkovin, mohou si ho tak vychutnat i osoby s intolerancí na laktózu. Kyselina máselná naopak působí protizánětlivě a podporuje trávicí trakt. Přepuštěné máslo na sebe navíc dokáže vázat toxiny, což pozvedne vaši snahu v hubnutí.
Vitamíny nesmí chybět
Očista. Zmizí to špatné a zůstane jen to přínosné. Ač to zní jako fantazie, přepuštěné máslo si skutečně zachovává vitamíny, antioxidanty, hořčík a železo, zatímco je zbavené látek, jež zejména při tepelné úpravě mohou být škodlivé. Ghí dále obsahuje vysoké množství butyrátu, neboli mastné kyseliny s pozitivním účinkem na trávicí systém. Nutriční hodnoty přepuštěného másla tak lze považovat za naprostou bombu.
Jak dlouho vydrží ghí?
Sice se nejedná o cenově dostupný produkt, pokud ale vezmete v potaz jeho prospěšnost a několikaměsíční trvanlivost - v lednici vydrží dokonce rok, stojí jeho nákup za zvážení.
Můžete si ale zkusit vyrobit i domácí ghí máslo. Klasické máslo rozpustíte v kastrolu a necháte chvíli převařovat na mírném plameni. Postupně odeberete mléčnou bílkovinu, přecedíte a máte hotovo! Dejte si ale pozor, abyste tekutinu nepřipálili.
“Bio z bio”
Pokud chcete maximalizovat kvalitu přepuštěného másla při zaručeném původu, nejlepším řešením bude si vyrobit vlastní máslo, jakožto zdroj pro tzv. tekuté zlato.
S využitím máselnice pro výrobu másla si připravíte ten nejlepší mléčný tuk, z kterého část použijete například do krémů, a zbytek na milované ghíčko. A po dnešku, kdy již víte, co je přepuštěné máslo, můžete s radostí školit své příbuzné.
Další články

16.05.2025
Proč kráva pořád přežvykuje a pes hltá? Zvířecí trávení pod lupou
Zamysleli jste se někdy nad tím, proč skot tráví hodiny přežvykováním a pes naopak potravu téměř ani nekouše? Je to kvůli odlišnému typu trávení. Zatímco někteří živočichové mají jednoduchý žaludek, jiní zvládli evoluci s několika oddíly, mikrobiálním trávením nebo dokonce pomocí kamínků. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými skupinami zvířat?
Přečíst článek
15.05.2025
Jaký druh vlny si vybrat? Srovnání alpaky, kašmíru, merino vlny a dalších
O tom, že existují různá plemena ovcí, slyšel asi každý. Ale věděli jste, že i vlna může mít mnoho druhů? Nezískáváme ji jen z ovcí, ale také z lam nebo dokonce z králíků.
Přečíst článek
14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Přečíst článek