

Autor: Pavel Frček
14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Druhy dojení
Dojení dělíme na dvě základní kategorie – ruční a strojní. Ruční dojení patří mezi tradiční metody, které se dnes používají jen výjimečně – především v menších hospodářstvích nebo tam, kde chybí dojicí zařízení. K nadojení jednoho litru mléka je potřeba zhruba 80 až 120 stisků, a obvykle se začíná od zadní čtvrti vemene.
Dojení na stání
Jedná se o starší metodu, kdy se dojící zařízení používá přímo ve stáji a mléko se sbírá do konví nebo do sběrného potrubí. Tento typ se kdysi používal hlavně v uzavřených stájích, ale s nástupem modernějších systémů (volné stáje) se stává méně častým. Stále se však může vyskytovat ve starších nebo nerekonstruovaných stájích.
Dojení v dojírně
Tato metoda je dnes běžná na většině větších farem. Krávy se přivádějí do speciálně upraveného prostoru – dojírny, kde se dojí strojově. Jedná se o účinný a osvědčený systém s přiměřenými náklady na pořízení. Existuje několik typů dojíren (viz níže), které se liší počtem dojicích míst a technologií. Výběr správného typu závisí jak na velikosti podniku, tak na požadavcích na obsluhu.
Dojící roboti
Nejmodernější a stále oblíbenější forma dojení. Dojnice si samy vybírají, kdy budou dojeny – bez nutnosti přímého zásahu člověka. Robotické rameno pomocí ultrazvuku, laseru nebo kamerového systému lokalizuje struky a přesně nasadí dojící násady. Před dojením se struky vyčistí a po dojení ještě proběhne dezinfekce, aby byli připraveny pro další dojnici.
Strojní dojení
Strojní dojení je čím dále tím více rozšířené i u menších chovatelů a v hospodářstvích. Nejen že je rychlejší ale také je šetrnější k zvířatům a oproti ručnímu dojení i hygieničtější. Celkově se dělí na tři hlavní kategorie - dojení na stání, dojení v dojírně a dojení pomocí robotů.
Typy dojíren
Dojírny se liší počtem míst a tím, jak jsou zvířata při dojení postavena. Podle toho je dělíme na čtyři základní typy:
Tandemová dojírna
Zvířata stojí za sebou, bokem k obsluze. Vstupují a odcházejí postupně – jakmile jedna kráva odejde, může přijít další. Tento systém umožňuje individuální přístup.
Rybinová dojírna
V této dojírně krávy stojí v úhlu cca 40°, zadní částí směrem k obslužné chodbě. Mívají obdélníkový, trojúhelníkový (trigonový) nebo kosočtvercový (polygonový) tvar. Některé rybinové dojírny mají tzv. rychlý výstup, kde zvířata vstupují i odcházejí najednou, což značně urychluje celý proces.
Paralelní dojírny (side by side)
Je podobná rybinové dojírně, ale zvířata stojí vedle sebe kolmo k obsluze, zadní částí k dojicímu personálu. Tento typ je dnes nejběžnější a umožňuje rychlou a efektivní práci.
Rotační dojírny (kruhové)
Zde zvířata stojí na otáčející se plošině, která se pomalu pohybuje v kruhu. Tento systém má nejvyšší výkon a výrazně šetří čas i práci. Existuje několik variant:
- Rotandem – rotační tandemová dojírna
- Rotoribina – rotační rybinová dojírna
- Rotoradiála – rotační paralelní dojírna
Výběr způsobu dojení a typu dojírny výrazně ovlivňuje produktivitu, pohodlí zvířat i kvalitu mléka. Každý chov by měl zvolit takové řešení, které bude odpovídat jeho potřebám, prostorovým možnostem i personálním kapacitám. Díky moderním technologiím dnes existuje široká škála možností, jak dojení zefektivnit a zpříjemnit – nejen pro dojnice, ale i pro chovatele.
Další články

14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Přečíst článek
13.05.2025
Jak vyrobit domácí jerky?
V poslední době se jerky stává stále populárnější pochoutkou, a není se čemu divit. Je totiž chutné, bohaté na živiny, a především plné bílkovin. Skvěle se hodí nejen na túry či výlety, ale také jako zdravější alternativa brambůrků k večernímu filmu. Jak si tuto delikatesu připravit doma?
Přečíst článek
13.05.2025
Čím krmit psa: BARF, granule nebo konzervy?
V dnešní době máme hodně možností, jak a čím krmit svého psa. Vše má však své výhody i nevýhody. Pojďme se na to společně podívat.
Přečíst článek