

Autor: Pavel Frček
14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Druhy dojení
Dojení dělíme na dvě základní kategorie – ruční a strojní. Ruční dojení patří mezi tradiční metody, které se dnes používají jen výjimečně – především v menších hospodářstvích nebo tam, kde chybí dojicí zařízení. K nadojení jednoho litru mléka je potřeba zhruba 80 až 120 stisků, a obvykle se začíná od zadní čtvrti vemene.
Dojení na stání
Jedná se o starší metodu, kdy se dojící zařízení používá přímo ve stáji a mléko se sbírá do konví nebo do sběrného potrubí. Tento typ se kdysi používal hlavně v uzavřených stájích, ale s nástupem modernějších systémů (volné stáje) se stává méně častým. Stále se však může vyskytovat ve starších nebo nerekonstruovaných stájích.
Dojení v dojírně
Tato metoda je dnes běžná na většině větších farem. Krávy se přivádějí do speciálně upraveného prostoru – dojírny, kde se dojí strojově. Jedná se o účinný a osvědčený systém s přiměřenými náklady na pořízení. Existuje několik typů dojíren (viz níže), které se liší počtem dojicích míst a technologií. Výběr správného typu závisí jak na velikosti podniku, tak na požadavcích na obsluhu.
Dojící roboti
Nejmodernější a stále oblíbenější forma dojení. Dojnice si samy vybírají, kdy budou dojeny – bez nutnosti přímého zásahu člověka. Robotické rameno pomocí ultrazvuku, laseru nebo kamerového systému lokalizuje struky a přesně nasadí dojící násady. Před dojením se struky vyčistí a po dojení ještě proběhne dezinfekce, aby byli připraveny pro další dojnici.
Strojní dojení
Strojní dojení je čím dále tím více rozšířené i u menších chovatelů a v hospodářstvích. Nejen že je rychlejší ale také je šetrnější k zvířatům a oproti ručnímu dojení i hygieničtější. Celkově se dělí na tři hlavní kategorie - dojení na stání, dojení v dojírně a dojení pomocí robotů.
Typy dojíren
Dojírny se liší počtem míst a tím, jak jsou zvířata při dojení postavena. Podle toho je dělíme na čtyři základní typy:
Tandemová dojírna
Zvířata stojí za sebou, bokem k obsluze. Vstupují a odcházejí postupně – jakmile jedna kráva odejde, může přijít další. Tento systém umožňuje individuální přístup.
Rybinová dojírna
V této dojírně krávy stojí v úhlu cca 40°, zadní částí směrem k obslužné chodbě. Mívají obdélníkový, trojúhelníkový (trigonový) nebo kosočtvercový (polygonový) tvar. Některé rybinové dojírny mají tzv. rychlý výstup, kde zvířata vstupují i odcházejí najednou, což značně urychluje celý proces.
Paralelní dojírny (side by side)
Je podobná rybinové dojírně, ale zvířata stojí vedle sebe kolmo k obsluze, zadní částí k dojicímu personálu. Tento typ je dnes nejběžnější a umožňuje rychlou a efektivní práci.
Rotační dojírny (kruhové)
Zde zvířata stojí na otáčející se plošině, která se pomalu pohybuje v kruhu. Tento systém má nejvyšší výkon a výrazně šetří čas i práci. Existuje několik variant:
- Rotandem – rotační tandemová dojírna
- Rotoribina – rotační rybinová dojírna
- Rotoradiála – rotační paralelní dojírna
Výběr způsobu dojení a typu dojírny výrazně ovlivňuje produktivitu, pohodlí zvířat i kvalitu mléka. Každý chov by měl zvolit takové řešení, které bude odpovídat jeho potřebám, prostorovým možnostem i personálním kapacitám. Díky moderním technologiím dnes existuje široká škála možností, jak dojení zefektivnit a zpříjemnit – nejen pro dojnice, ale i pro chovatele.
Další články

21.10.2025
Jak krmit skot?
Správná výživa je naprostým základem pro zdraví a výkonnost dojnic. Krávy jsou náročná zvířata – ať už jde o produkci mléka, reprodukci nebo celkovou pohodu, každá složka krmné dávky má svůj význam.
Přečíst článek
17.10.2025
Vzteklina
Vzteklina je smrtelně nebezpečné virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka. Virus napadá nervový systém a postupně způsobuje jeho selhání. Nejčastěji ji šíří savci, především psi, kočky, lišky, netopýři nebo třeba lasičky. K nákaze obvykle dochází pokousáním, protože virus se nachází ve slinách nakaženého zvířete. Více informací se dozvíte v tomto článku.
Přečíst článek
17.10.2025
Jak poznat myš, krysu nebo potkana?
Ve stáji, na chatě nebo v seníku se může objevit nezvaný host – hlodavec. Ale co je to vlastně za druh? Je to potkan, krysa nebo snad myš? V tomto článku si jednotlivé hlodavce představíme a naučíme se je spolehlivě rozlišovat.
Přečíst článek