
Autor: Luboš Burda
12.09.2023
Jak na domácí jablečný mošt?
Věděli jste, že 21. října je Mezinárodní den původních odrůd jablek? A jak jinak ho oslavit než výrobou poctivého domácího moštu. Pojďte se s námi podívat, jak na to.
Příprava
Důležitý, jako u všech receptů, je výběr vhodných surovin. Zde pro nás bude důležité sledovat zralost jablek. Vždy vybíráme jablka zralá s černými či načernalými peckami. Využít můžete také spadaná, poškozená od škůdců či napadená strupovitostí. Rozhodně se ale nesmí použít ovoce nahnilé, které by nepříznivě ovlivnilo chuť moštu. Jablka omyjeme a přesouváme se na další část – drcení.
Průběh
Umytá jablka nadrtíme. Při větším množství ovoce využijeme drtič, který se na trhu objevuje ve dvou variantách – elektrický a mechanický. S elektrickým je práce velice jednoduchá, pouze zapneme mlýnek a přes násypku vkládáme ovoce. Drtič si jinak se vším poradí sám. U mechanického je zapotřebí využít trochu vlastní síly, výhodou ovšem je, že nemusíme vyhledávat místo s přístupem k elektrické energii. Drtíme se slupkou i s jadřincem.
Jakmile máme ovoce nadrcené, přesouváme se co nejdříve k lisu, abychom zabránili oxidaci a tmavnutí šťávy. K lisování využíváme dřevěný lis. Lisy se liší především maximální kapacitou zpracovávaného ovoce. Rozmyslete tedy dobře, jaký objem pro Vás bude optimální. Vylisovanou šťávu zachytíme do čistých nádob a následně ji uložíme do chladného prostředí, kde vydrží maximálně týden, tudíž není třeba otálet s dalším postupem.
Chladný mošt přelijeme do lahví dle našeho výběru, neplníme je ovšem až po okraj kvůli následné konzervaci, při zahřívání se totiž objem tekutiny zvětší.
Konzervace
Lahve máme naplněné, a tak se můžeme přesunout ke konzervaci. Zde máme dvě varianty, jak při zavařování postupovat. Dbejte však zvýšené opatrnosti. Oba postupy uvažují manipulaci s předměty, které mají vysokou teplotu.
U první možnosti využijeme velký zavařovací hrnec, do kterého naskládáme láhve s moštem, a následně zalijeme vodou až k hrdlům lahví. Takto připravený hrnec dáme na plotýnku a budeme sledovat teplotu vody. Jakmile teplota dosáhne 75–80 °C, lahve vyndáme, uzavřeme zátkami a položíme do vodorovné polohy.
Druhá možnost spočívá v zahřívání moštu. V momentě, kdy mošt dosáhne teploty 85 °C, ho odstavíme z plotýnky a začneme plnit čisté a horké lahve. Horké lahve napomáhají sterilování, a navíc se vyhneme riziku, že nám po nalití horkého moštu prasknou. Následně uzavřeme zátkami a položíme na bok.
A máme hotovo
Jak vidíte, příprava moštu není zas tak složitá, jak se možná zdá. Tak neváhejte a pusťte se do zpracování přebytků z Vaší zahrady i Vy. Věříme, že si pochutnáte.
Další články

30.04.2025
7 tipů pro jarní údržbu pastvin!
Správná jarní péče o pastviny je klíčová pro zajištění kvalitní a výživné pastvy po celou sezónu. V tomto článku se podíváme na hlavní kroky, které by měl každý chovatel před začátkem pastevního období udělat.
Přečíst článek
29.04.2025
Je pro psa lepší obojek nebo postroj?
Na trhu najdete mnoho různých typů postrojů a obojků. Jak ale poznáte, který z nich je ten pravý právě pro Vašeho miláčka? Pojďme se na to společně podívat.
Přečíst článek
29.04.2025
Jak vypadá včelařský rok?
Práce včelaře se odvíjí od přírody – od počasí, teplot a především od dostupnosti přirozených zdrojů včelí potravy. Proto je zásadní sledovat roční cyklus, který zahrnuje rozkvétání tzv. vůdčích rostlin. Každé období má své specifické požadavky na péči o včelstvo. Včelařský rok lze rozdělit do sedmi základních období, přičemž každé z nich vyžaduje konkrétní postupy a opatření. Pojďme se na ně společně mrknout.
Přečíst článek