
Autor: Luboš Burda
11.01.2024
Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje?
O benefitech ovčího a kozího sýru koluje spousta zvěstí. Odpovídá ale jejich cena skutečné přidané hodnotě? V článku se dozvíte nejen tento fakt, ale i tipy na využití tradičních pochutin z mléka.
Chuť
Ovčí a kozí sýry vynikají svou unikátní nápaditou chutí. Výsledné aroma ovlivňuje zejména způsob a doba uchovávání - zatímco “klenoty” Slováků, parenica a oštiepok, bývají díky svému nálevu a zauzení slanější, francouzský roquefort disponuje typickým nádechem ovoce a ořechů. Italská pochoutka pecorino vyráběná v Toskánsku či na Sicílii přináší gastronomický zážitek podobný parmazánu - výrazně pikantní příchuť a konzistenci vhodnou ke strouhání. U kozích sýrů lze vytyčit nespornou výhodu, a to možnost konzumace ve všech stupních zralosti. Na své si tak přijdou příznivci jemnějších i pikantnějších druhů sýrů.
Nutriční hodnoty
“Mňam, při čtení jste mi navnadili chuťové pohárky, bude velice těžké odolat. Vypadá to moc lákavě, ale… mám za to, že jsou ovčí a kozí sýry dost tučné…”
Je pravda, že oba zástupci spadají spíše mezi tučnější sýry. Nicméně, tuky obsažené v ovčím a kozím mléce jsou hodnotnější než u mléka kravského a též lehce stravitelné. I proto představují důležitou složku nutričního příjmu. Zde ale veškerá pozitiva nekončí - kozí sýr totiž obsahuje velké množství potřebných vitaminů a vysoce hodnotných bílkovin. Ovčí mléko a produkty z něj vyrobené je dokonce třikrát bohatší na syrovátkové proteiny než to kravské! Pravidelná konzumace kozího sýra prokazatelně vede k eliminaci nervových poruch a stresu a podporuje trávicí systém. Oproti tomu ovčí sýr by neměl v menším množství způsobovat potíže ani lidem s laktózovou intolerancí, kteří se tak nutně nemusí ochudit o jeho přednosti.
Tipy na recepty z ovčího a kozího sýra
Milovníci středomořské kuchyně zbystřili, přichází totiž nejen jejich chvíle. Ovčí i kozí sýry mají v gastronomii široké uplatnění, ať už jako jedna ze základních složek jídel, nebo dochucovadla.
Salát s červenou řepou a kozím sýrem je jednoduchým pokrmem, který zachutná i zaotřelým milovníkům masa. Zkusit můžete i francouzský slaný koláč quiche, kde místo čedaru použijete právě kozí sýr.
Grilovaný ovčí sýr oštiepok je velice nebezpečné konzumovat. Je totiž silně návykový, v kombinaci s brusinkovou omáčkou způsobí slast, o kterou se již nebudete chtít ochudit. Italské pecorino si sice neugrilujete, můžete jím ovšem dochutit penne se sušenými rajčaty nebo špagety alla carbonara - u těch se ale raději vyhněte smetaně, abyste neurazili Italy.
Za hodně peněž ještě více muziky
Dáte nám za pravdu, když řekneme, že vyšší cena ovčích a kozích sýrů stále odpovídá jejich přednostem? U čerstvých druhů se vyplatí sledovat slevové akce, naopak ty trvanlivější, jako je Pecorino Romano, využijete opakovaně a v konečném důsledku se částka rozpočítá. Tak s chutí do světa ovčích a kozích sýrů!
Další články

23.04.2025
Co je to stereotypní chování u zvířat?
Stereotypní chování u zvířat, známé také jako stereotypie, se vyznačuje opakovanými, zdánlivě bezúčelnými nebo ritualizovanými pohyby nebo chováním, které zvířata vykonávají často v prostředí, které neodpovídá jejich přirozeným potřebám. V následujícím článku si tuto problematiku přiblížíme.

22.04.2025
Destruktivní škrábání u koček

15.04.2025
Jak založit akvárium?
Vlastní akvárium není jen krásná dekorace, ale skutečný kousek přírody, který přinese do našeho domova klid a harmonii. Pozorování barevných rybek, jemné vlnění rostlin a tiché šplouchání vody mají prokazatelně uklidňující účinky na mysl. Pokud Vás také láká vytvořit si svůj vlastní vodní svět, připravili jsme jednoduchý návod, jak na to.
Přečíst článek