

Autor: Pavel Frček
19.08.2024
Jaké jsou druhy medu?
Med je blahodárnou potravinou, kterou včely produkují z nektaru květin nebo z medovice. Existuje mnoho druhů medu, které se liší chutí, barvou, vůní a složením v závislosti na původu – zda se jedná o med květový či medovicový. Pojďte se seznámit s nejvyužívanějšími, ale také speciálními, druhy medu a zjistit na co je dobrý med.
Květový med
Květový med, taktéž známý jako nektarový, včely vytvářejí z nektaru květin. Tento med mívá světlejší barvu a sladší chuť, avšak různí se dle druhu květin, z kterých včely nektar sbírají. Květový med také rychleji krystalizuje. To je zapříčiněno složením medu, které obsahuje větší množství jednoduchých cukrů, jako je glukóza a fruktóza.
Akátový med je světlý, téměř průhledný, a má jemnou, nasládlou chuť. Oblíbený je taktéž díky své vůni a chuti po akátových květech. Akátový med má vysoký podíl fruktózy, tím pádem krystalizuje pomalu a zůstává dlouho tekutý.
Lipový med je poměrně vzácný, avšak velice oblíbený druh. Má světlou až jantarovou barvu a výraznou lipovou chuť. Častěji se vyskytuje v kombinaci s lipovou medovicí.
Řepkový med je krásně žlutý, ale velmi rychle krystalizuje. Proto včelaři často přistupují k pastování, tedy ke zpracování medu na jemnou krystalickou hmotu.
Mezi velmi častý druh medu patří med z lučních květin, který obsahuje vícero rostlin. Odborně se proto nazývá také polyflórní med (vícedruhový). Tento typ je vytáčen již v druhé polovině května a mívá velice sladkou chuť. Ke krystalizaci dochází již během pár dnů či týdnů.
Medovicový med
Medovicový med, uživateli spíše známý jako lesní med, je produkován z medovice, což je sladká tekutina, kterou produkují mšice a jiný hmyz živící se mízou stromů. Medovicový med bývá tmavší, často až černý, a narozdíl od květového zůstává velice dlouho v tekuté formě. Kvalitu medu poznáte podle výraznější chuti, vůně a vyššího obsahu minerálních látek. Nevýhodou je horší stravitelnost.
Medovice se získává ze dvou druhů stromů – listnatých a jehličnatých. Nejčastěji se setkáme s medovicovými medy ze smrků a jedlí.
Speciální druhy medu
Mezi méně časté medy bychom mohli zařadit například manukový med, který pochází z květů keře manuka vyskytujícího se především na Novém Zélandu. Tento vzácný druh se vyrábí pouze pár týdnů v roce, když keře kvetou (listopad až leden). Známý je pro své antibakteriální a antioxidační účinky způsobené přítomností látky methylglyoxal. Med má výraznou chuť s hořkým nádechem.
Levandulový med je oblíbený díky své jemné, květinové chuti a vůni. Barva je světle žlutá až světle jantarová. Tento med je často používán v gastronomii a bývá ceněn také pro své antioxidační a protiplísňové vlastnosti.
Med je nenahraditelný přírodní produkt, který nabízí širokou škálu léčivých účinků a také chutí. Každý druh je výjimečný svými jedinečnými vlastnostmi a následným využitím. Proto by rozhodně neměl chybět v žádné domácnosti.
Další články

23.04.2025
Co je to stereotypní chování u zvířat?
Stereotypní chování u zvířat, známé také jako stereotypie, se vyznačuje opakovanými, zdánlivě bezúčelnými nebo ritualizovanými pohyby nebo chováním, které zvířata vykonávají často v prostředí, které neodpovídá jejich přirozeným potřebám. V následujícím článku si tuto problematiku přiblížíme.

22.04.2025
Destruktivní škrábání u koček
Destruktivní škrábání je častým problémem, se kterým se potýká mnoho chovatelů koček. Může vést k poškození nábytku, tapet či jiných předmětů v domácnosti, což může značně znepříjemnit náš život. V tomto článku se společně podíváme na příčiny, řešení a prevenci tohoto chování. Přečíst článek
15.04.2025
Jak založit akvárium?
Vlastní akvárium není jen krásná dekorace, ale skutečný kousek přírody, který přinese do našeho domova klid a harmonii. Pozorování barevných rybek, jemné vlnění rostlin a tiché šplouchání vody mají prokazatelně uklidňující účinky na mysl. Pokud Vás také láká vytvořit si svůj vlastní vodní svět, připravili jsme jednoduchý návod, jak na to.
Přečíst článek