

Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr
V minulém článku s názvem “Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje” jsme psali o tom, že cena kozího a ovčího sýra je daní za jejich nesporné benefity. Pokud jste ale chovateli ovcí či koz, nemusí vás tato záležitost trápit. Máte jedinečnou možnost si vyrobit svůj vlastní sýr, po kterém se doma bleskurychle zapráší. Jak vyrobit domácí sýr z mléka?
Výběr mléka
Výroba sýra nemusí být vůbec složitá. Výroba kozího sýra stejně jako výroba ovčího sýru spočívá ve výběru vhodného mléka, jenž by mělo být čerstvé a bez nečistot. Počítejte s faktem, že z 8 litrů ovčího či kozího sýra vyrobíte 1 kg sýru.
Pasterizace
Tento krok při výrobě domácího sýra vede k ošetření mléka od mikroorganismů. Existují ale i nepasterizované sýry, jako například parmazán se specificky výraznou chutí.
Mlékarenské kultury a sýřidlo
Jedním ze zásadních kroků je přidání mezofilní kultury, jenž má vliv na výsledné zrání a konzistenci potraviny. Mlékárenskou kulturu necháme nejméně po dobu dalších 30 minut pracovat.
Jakmile se užitečné bakterie namnoží, zaneste do polotovaru přiměřené množství syřidla. Proces sýření, jinak řečeno srážení mléčné bílkoviny, povede k hutnější struktuře
Formování
Vzniklou sýřeninu pokud možno promíchejte pomocí sýrařské harfy, eventuálně rozkrájejte a nechte odkapat. V momentě, kdy se oddělí přebytečná syrovátka a zbyde pouze pevná sýřenina, přichází na řadu formičky. Zde sýr nabyde svého finálního tvaru, majícího vliv i na proces zrání.
Solení a zrání
Výsledný sýr osolíme jednak z důvodu, aby měl správnou chuť, nicméně i kvůli jeho konzervaci. Solí se povrchově či v solném nálevu.
Nyní záleží na vašem uvážení. Pokud chcete čerstvý kozí a ovčí sýr, prakticky už máte hotovo a potravinu stačí pouze vhodně uschovat. Na tvrdý kozí a ovčí sýr si ještě nějakou dobu počkáte, zrání totiž trvá i v řádech měsíců a vyžaduje optimální teplotu a vlhkost.
A sýr je na světě
Věříme, že budete z výsledku nadšení, a to u měkkého i tvrdého sýra. Budete mít navíc dobrý pocit z toho, že jste mohli ovlivnit každý malý krůček domácí výroby sýru.
Další články

23.04.2025
Co je to stereotypní chování u zvířat?
Stereotypní chování u zvířat, známé také jako stereotypie, se vyznačuje opakovanými, zdánlivě bezúčelnými nebo ritualizovanými pohyby nebo chováním, které zvířata vykonávají často v prostředí, které neodpovídá jejich přirozeným potřebám. V následujícím článku si tuto problematiku přiblížíme.

22.04.2025
Destruktivní škrábání u koček
Destruktivní škrábání je častým problémem, se kterým se potýká mnoho chovatelů koček. Může vést k poškození nábytku, tapet či jiných předmětů v domácnosti, což může značně znepříjemnit náš život. V tomto článku se společně podíváme na příčiny, řešení a prevenci tohoto chování. Přečíst článek
15.04.2025
Jak založit akvárium?
Vlastní akvárium není jen krásná dekorace, ale skutečný kousek přírody, který přinese do našeho domova klid a harmonii. Pozorování barevných rybek, jemné vlnění rostlin a tiché šplouchání vody mají prokazatelně uklidňující účinky na mysl. Pokud Vás také láká vytvořit si svůj vlastní vodní svět, připravili jsme jednoduchý návod, jak na to.
Přečíst článek