Autor: Juraj Korim
13.02.2024
Jak používat přepuštěné máslo?
Zaujal vás článek “V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem”? Zajisté si pamatujete, že oba tuky není vhodné používat ke smažení. Máme ale dobrou zprávu, existují i jiné alternativy než jen v podobě rafinovaných olejů. Jedním z nich je přepuštěné máslo ghí, mnohdy nazývané jako tekuté zlato. V dnešním článku si povíme více o tom, co je ghí a jaké má například využití.
Elixír zdraví z pravěké Indie
Ačkoliv se zdá, že se s přepuštěným máslem setkáváme až v posledních letech, je pravdou, že historie této pochoutky sahá až 5 tisíc let zpět, a to do pravěké Indie. Indové považovali “ghíčko” za blahodárný prostředek, a my si dnes řekneme, co je k tomu vedlo.
Jak se dělá přepuštěné máslo
Recept na přepuštěné máslo zní poměrně jednoduše. Máslo ghí vznikne převařením klasického másla, kdy z původního mléčného výrobku zbude pouze tuk bez laktózy a mléčných sedimentů.
Uplatnění v kuchyni
Tzv. kouřový bod ghíčka nastává až při teplotě 250 stupňů, což předurčuje potravinu jako skvělý podklad na smažení. Nehrozí zde tak uvolňování nebezpečných karcinogenních toxinů. Ghí sice nemá tak výraznou chuť, jako klasické máslo, stále ale pozitivně ovlivňuje výsledné aroma pokrmu. Přepuštěné máslo nalezne v gastronomii spoustu dalších využití, a to v případě pečení, vaření i studené kuchyně.
Stravitelné pro všechny
Ghí je díky svému procesu výroby zbaveno mléčných bílkovin, mohou si ho tak vychutnat i osoby s intolerancí na laktózu. Kyselina máselná naopak působí protizánětlivě a podporuje trávicí trakt. Přepuštěné máslo na sebe navíc dokáže vázat toxiny, což pozvedne vaši snahu v hubnutí.
Vitamíny nesmí chybět
Očista. Zmizí to špatné a zůstane jen to přínosné. Ač to zní jako fantazie, přepuštěné máslo si skutečně zachovává vitamíny, antioxidanty, hořčík a železo, zatímco je zbavené látek, jež zejména při tepelné úpravě mohou být škodlivé. Ghí dále obsahuje vysoké množství butyrátu, neboli mastné kyseliny s pozitivním účinkem na trávicí systém. Nutriční hodnoty přepuštěného másla tak lze považovat za naprostou bombu.
Jak dlouho vydrží ghí?
Sice se nejedná o cenově dostupný produkt, pokud ale vezmete v potaz jeho prospěšnost a několikaměsíční trvanlivost - v lednici vydrží dokonce rok, stojí jeho nákup za zvážení.
Můžete si ale zkusit vyrobit i domácí ghí máslo. Klasické máslo rozpustíte v kastrolu a necháte chvíli převařovat na mírném plameni. Postupně odeberete mléčnou bílkovinu, přecedíte a máte hotovo! Dejte si ale pozor, abyste tekutinu nepřipálili.
“Bio z bio”
Pokud chcete maximalizovat kvalitu přepuštěného másla při zaručeném původu, nejlepším řešením bude si vyrobit vlastní máslo, jakožto zdroj pro tzv. tekuté zlato.
S využitím máselnice pro výrobu másla si připravíte ten nejlepší mléčný tuk, z kterého část použijete například do krémů, a zbytek na milované ghíčko. A po dnešku, kdy již víte, co je přepuštěné máslo, můžete s radostí školit své příbuzné.
Další články
09.05.2024
Jak dlouho žije kočka domácí
Kočky domácí jsou jedním z nejoblíbenějších mazlíčků lidí po celém světě. A není divu. Jejich nezávislý charakter je činí skvělými společníky do domácnosti. Než si ovšem život s kočkou dopřejeme, musíme si odpovědět na otázku, kolika let se dožívá.
07.05.2024
Jak se zbavit vos?
Tito tvorové mohou být pro mnoho lidí nepříjemným problémem. Především pokud se přiblížily k obydlí a nenechají Vás ani nerušeně vypít kávu. Větší riziko vzniká také ve chvíli, kdy je člověk na jejich bodnutí alergický. Žihadlo v takovém případě představuje velké zdravotní riziko. Jak na vosy?
30.04.2024
Jak se zbavit myší v domě?
Myši v domě dokážou pěkně potrápit. Nejen že jsou rychlé, ale také mazané. Neplatí na ně tedy jen tak něco. Pokud jste zaznamenali jejich přítomnost, je důležité jednat rychle, abyste zabránili šíření a dalším nepříjemnostem. Pojďte se s námi podívat na to, jak vypudit myš z domu.