Jak na sklizeň a zpracování úrody?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.10.2024

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu. 

Správné načasování a technika

Ještě, než se pustíte do úpravy plodů, je potřeba vědět, kdy nastává ideální čas pro sklizeň jednotlivých plodin. Ty by měly být sklízeny v optimálním stadiu zralosti, tedy věnujte pozornost barvě, velikosti a tvrdosti. Například rajčata by měla být při sklizni plně červená a měkká na dotek, zatímco okurky v pevném stavu a tmavě zelené barvě. 

V ideálním případě sklízejte plody za suchého počasí, čímž se vyhnete riziku hniloby a plísní. Po sklizni je nutné úrodu co nejrychleji zpracovat, aby nedošlo ke zhoršení kvality plodů. 

Ovoce

Ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, lze uchovávat v chladu a temnu, kde vydrží i několik měsíců. Různé druhy ovoce lze také zpracovat mnohými způsoby. Takový ideální způsob je zmrazení, během kterého se neztrácejí téměř žádné živiny. Pak se dá takové mražené ovocí požívat třeba do koláče.

Další možností je sušení, které taktéž patří k nejzdravějšímu uchování ovoce. Po usušení vše vložte do uzavíratelné nádoby, aby nedošlo k šíření plísně. 

Mezi u nás velice oblíbené způsoby zpracování patří zavařování. Omyté a připravené ovoce se přemístí do sklenic, následně se vše zalije roztokem, nejčastěji vody a cukru. Zapomenout nesmíme ani na výrobu domácích džemů a marmelád. 

Výborný způsob, jak zpracovat plodiny, je také moštování ovoce. Získaná šťáva je plná vitamínů, a navíc výborně chutná. Pokud se do výroby domácího moštu pustíte, jistě se Vám bude hodit drtič a lis na ovoce

Zelenina

Stejně jako je zpracováno ovoce, může být upravena i zelenina. Ve sklepě lze uchovat dobře očištěnou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer či brambory. Pokud byste se rádi vrhli na mražení, vyhněte se mu především u zeleniny, která obsahuje velké množství vody, například okurka, ředkvičky či hlávkový salát. Po rozmrazení by totiž ztratily svou konzistenci a chuť. 

Čím dál častěji se také využívá ke zpracování zeleniny metoda fermentace (domácího kvašení), díky které je zelenina pro naše tělo lépe stravitelná. Takto si připravit nemusíte pouze zelí, výborná je také i kvašená zelenina jako květák, kedlubna, brokolice, ale i mrkev a ředkev. Fantazii se meze nekladou. Domácí kvašenou zeleninu si pak můžete vychutnat třeba jako přílohu k obědu.

Pokud se Vám urodilo velké množství rajčat, zkuste si vyrobit výborný domácí kečup. 

Bylinky

Bylinky lze sušit, mrazit či zpracovat do bylinkových olejů a pest. U zamrazování si dejte pozor, aby proběhlo rychle. Bylinky si tak zachovají své aroma a živiny. 

Obiloviny

Obiloviny je ideální pomlít na mouku či našrotovat do směsí pro Vaše zvířata. U některých druhů lze také vyrobit domácí vločky pomocí mačkačů na obilí. Kukuřici oloupejte a následně zamrazte, zavařte či namelte na kukuřičnou mouku.  

Sklizeň a následné zpracování úrody jsou časově náročné činnosti, avšak přináší nám radost z další úspěšné sezóny. Díky různým úpravám jednotlivých plodin můžeme zajistit jejich plnou kvalitu po celý rok, a prodloužit tak i jejich trvanlivost. Takto se můžeme těšit z domácí úrody i během chladným zimních dnů. 

Další články

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

14.10.2024

Jak na sklizeň a zpracování úrody?

Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu. 

Přečíst článek
Jak poznat, že je slepice nemocná?

09.10.2024

Jak poznat, že je slepice nemocná?

Zdraví slepiček je klíčové pro každého správného chovatele, a proto je důležité vědět, jak rozpoznat příznaky nemocí slepic a jak zajistit, aby Vaše slípky byly zdravé. V tomto článku se podíváme na to, jak identifikovat nemocné slepice, jaké jsou nejčastější nemoci a jak správně přistupovat k prevenci a léčbě.

Přečíst článek
Jak na podzimní péči o ovocné stromy a keře?

02.10.2024

Jak na podzimní péči o ovocné stromy a keře?

Podzim je tu a přípravy na zimu vrcholí. Celá zahrada společně se všemi stromky a keři se pomalu ukládá k zimnímu spánku. A tak nesmíme zapomenout podzimní zahradu včas přichystat, aby se na jaře vše probudilo v plné kráse. Jak ale zajistit dobrý růst a bohatou úrodu stromů a keřů v následujícím roce? Pojďte se s námi podívat, jaké důležité kroky zahrnuje podzimní péče o tyto dřeviny.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.