

Autor: Pavel Frček
07.11.2024
Jak funguje trávení přežvýkavců?
Tur, ovce, koza nebo například velbloud. Všechna tato zvířata řadíme mezi přežvýkavce, jež mají velmi specifické trávení. Proč tomu tak je? Pojďme spolu nahlédnout do této problematiky.
Přežvykování neboli ruminace
Jak již název přežvýkavci napovídá, přežvykování je typickým znakem této skupiny zvířat. Určitě jste už někdy viděli, jak kráva spokojeně leží a neustále přežvykuje, i když už delší dobu nic nejí. Jejich trávení totiž probíhá ve dvou fázích. Nejprve přijatou potravu rozžvýkají a spolknou, avšak po 30 až 60 minutách ji znovu vyvrátí do dutiny ústní a tam ji opět rozžvýkají. Dochází tak k zefektivnění trávení a maximalizaci získaných živin.
Má kráva 4 žaludky?
Určitě se k vám také někdy doneslo tvrzení, že má kráva 4 žaludky. Není to tak úplně pravda, ve skutečnosti se jedná o 3 předžaludky (bachor, čepec a knihu) a 1 žaludek (slez). Každá tato část trávícího traktu plní svoji specifickou funkci.
Prvním a zároveň nejobjemnějším předžaludkem je bachor. Sem se potrava dostává z dutiny ústní a podléhá rozkládání pomocí mikroorganismů, které zde žijí. Následně se potrava přesouvá do dalšího předžaludku – čepce. Ten umožňuje rychlý přesun do posledního předžaludku – knihy, kde dochází k jejímu drcení. Potrava poté putuje do samotného žaludku – slezu, v němž probíhá enzymatické trávení tak, jak jsme zvyklí u člověka.
Možná se ptáte, proč je to vlastně celé tak složité. Tato adaptace trávícího traktu umožňuje trávit rostlinná krmiva, která obsahují těžce stravitelné složky sacharidů (například celulózu). Zvířata bez této adaptace nedokážou zmíněné látky téměř vůbec trávit. Jedná se tedy sice o složitý proces, ale zato velmi přínosný.
Další články

14.05.2025
Druhy dojení a typy dojíren
Dojení je každodenní součástí chovu dojnic – způsoby jeho provádění se však mohou značně lišit. Od tradičního ručního dojení až po moderní robotické systémy, každá farma si vybírá řešení, které vyhovuje jejím potřebám a možnostem. Liší se i samotné dojírny – prostory, kde se dojení provádí. V tomto článku si projdeme základní typy dojení a typy dnes používaných dojíren.
Přečíst článek
13.05.2025
Jak vyrobit domácí jerky?
V poslední době se jerky stává stále populárnější pochoutkou, a není se čemu divit. Je totiž chutné, bohaté na živiny, a především plné bílkovin. Skvěle se hodí nejen na túry či výlety, ale také jako zdravější alternativa brambůrků k večernímu filmu. Jak si tuto delikatesu připravit doma?
Přečíst článek
13.05.2025
Čím krmit psa: BARF, granule nebo konzervy?
V dnešní době máme hodně možností, jak a čím krmit svého psa. Vše má však své výhody i nevýhody. Pojďme se na to společně podívat.
Přečíst článek