SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Zbavte se čmelíků jednou provždy
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

21.07.2022

Zbavte se čmelíků jednou provždy

Čmelík kuří je malý nenápadný parazit, který ovšem dokáže znepříjemnit život nejedné slepici, kachně, křepelce nebo huse a tím pádem i nejednomu chovateli. Co je čmelík vlastně zač? Jak se ho zbavit? Pojďme se na tohoto nechtěného návštěvníka kurníků a možnosti jeho hubení jak v kurnících, tak i na slepicích, případně jiné drůbeži podívat podrobněji.

Čmelík kuří

Čmelík kuří je parazit, který napadá drůbež, holuby, další venku žijící ptáky i některé savce. Na první pohled není jeho přítomnost poznat, protože tento malý roztoč se v případě opeřenců ukrývá pod peřím, kde saje své oběti krev. Na jediné slepici se může usadit až sto chmelíků najednou. Když čmelík zrovna nehoduje, schovává se ve spárách a dírách, které v kurníku najde, a tam klade larvy. Vzhledem k množství larev, které samice kladou, bývá zamoření kurníku rychlý proces. 

Jedná se o drobného parazita, a tak není divu, že si ho lze splést s klíštětem. K tomu samozřejmě přispívá i podobnost v chování, zejména co se týká jeho potravy a toho, že kvůli jeho způsobu obživy patří mezi přenašeče chorob.

Co dokáže způsobit

To, že vaše slepice napadli čmelíci, poznáte poměrně snadno. Začnou totiž být neklidné a hlavně se začnou drbat a v důsledku toho dochází ke ztrátě peří, především v horní části těla. Na to, že je něco v nepořádku, vás upozorní ještě další indicie – dojde ke snížení snůšky vajec, nebo dokonce nebudou slepice snášet vůbec.

Pokud si ve svém chovu všimnete zmíněných projevů, co nejrychleji je třeba s tím něco začít dělat. V případě, že situace zajde příliš daleko, jediným řešením může být všechny slepice utratit. Pro jistotu můžete také zbourat kurník a postavit nový, pokud nebudete věřit, že před pořízením nových slepic dokážete čmelíky do jednoho vyhubit. Situaci ztěžuje, že čmelíci se s ničím nepářou a nevratné škody dokážou někdy napáchat už za několik dní.

Jak se zbavit čmelíků

Základem je podchytit situaci včas, v takovém případě se můžete čmelíků zbavit a zachránit svůj chov. Od věci tak rozhodně není jeho výskyt v kurníku a na slepicích pravidelně kontrolovat. Hubení zahrnuje dva kroky – zaměřit se musíte likvidaci čmelíků v kurníku a jejich vyhubení na slepicích. Pro každý případ si uvedeme tři možnosti.

Hubení čmelíků v kurníku

Prvním prostředkem, který vám pomůže s vyhubením čmelíků v kurníku, je speciální hubicí postřík. Existují hubicí přípravky určené přímo pro boj se čmelíky. První aplikace vzhledem k jejich zálibě v těsných a těžko přístupných úkrytech nemusí úplně všechny čmelíky vyhubit, a proto je vhodné postřik po nějaké době opakovat. Před jeho aplikací byste také měli kurník trochu uklidit, aby se postřik dostal do všech zákoutí a záhybů. Kromě stěn samozřejmě nezapomeňte na ošetření podlahy a stropu kurníku.

Další možností je použít křemelinu. Křemelina je přírodní látka, jejíž použití je na vyhubení čmelíků v kurníku o něco náročnější než aplikace postřiku. Je totiž třeba ji vetřít do všech míst – spár, skulin nebo děr –, kde mohou být čmelíci schovaní. Předtím je opět nutné kurník uklidit, ovšem mnohem důkladněji. Dobré je kurník vymýt horkou vodou, ideálně spolu s dezinfekčním prostředkem.

Využít kromě předchozích dvou prostředků můžete také hašené vápno. Po úklidu a dezinfekci kurníku smícháte vápno s vodou a štětcem jím vymalujete celý kurník. Než do kurníku opět pustíte slepice, musí kurník vyschnout, což trvá asi týden.

Hubení čmelíků na slepicích

Odstranit čmelíky přisáté na slepicích je možná trochu překvapivě jednodušší než hubení čmelíků v kurníku. Je ovšem třeba počítat s následkem v podobě doby, po kterou nebudete moct jíst vejce a maso od ošetřených slepic. V případě vajec byste si na ně měli nechat zajít chuť zhruba týden a v případě masa počkejte měsíc. Tyto lhůty se vyplatí dodržovat zejména při použití chemických přípravků.

Stejně jako u kurníku si vystačíte s křemelinou, stačí ji rukou důkladně vetřít slepicím do peří, aby se dostala až na jejich kůži. Při aplikaci si dejte záležet, aby se křemelina dostala opravdu na všechna postižená místa a čmelíci neměli šanci na slepicích zůstat.

Čmelíky lze vypudit i obyčejným dřevěným popelem. Studeným popelem posypte slepici po celém těle. Nevynechejte ani hlavu, ale pochopitelně zde buďte opatrnější. Posypání slepic popelem je třeba provádět vícekrát denně po dobu několika dní, než čmelíci zcela zmizí.

Jako poslední zmíníme odpuzovač parazitů. Jedná se o sprej, který dokáže rychle zbavit vaše slepice nechtěných parazitů, byť dle doporučení výrobce může být nutná opakovaná aplikace po několika dnech. Na trhu jsou dostupné i přírodní produkty, které jsou k ošetřované drůbeži šetrné. Se sprejem se pracuje snadno – z doporučené vzdálenosti jednoduše postříkáte všechna napadená místa, což obvykle bývá prakticky celé tělo slepice včetně hlavy mimo očí a zobáku.

Další články

Jak dlouho žije zakrslý králík?

23.04.2024

Jak dlouho žije zakrslý králík?

Zakrslí králíčci, oblíbení společníci mnoha lidí, mají svým majitelům co nabídnout. Jejich přátelská povaha, roztomilý vzhled a poměrně snadná péče přitahují spoustu lidí, kteří si přejí malého mazlíčka. Jednou z často pokládaných otázek je, kolika let se dožívá zakrslý králíček. Jak dlouho tedy tato roztomilá zvířátka obvykle žijí?

Přečíst článek
Jak se zbavit bytových parazitů?

17.04.2024

Jak se zbavit bytových parazitů?

Bytoví parazité, jako jsou švábi, mravenci, moli či štěnice, mohou způsobovat nejen značné nepohodlí, ale především zdravotní problémy. V případě, že se s nimi setkáte, je důležité jednat rychle a efektivně, aby se zamezilo jejich šíření. Existuje několik způsobů, jak se zbavit těchto nežádoucích nájemníků a zajistit, že Váš domov zůstane čistý a bezpečný. 

Přečíst článek
Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

16.04.2024

Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

Kočka denně naspí až neuvěřitelných 18 hodin. Je proto velmi důležité připravit jí pohodlné a klidné místo k odpočinku. Každý mazlík žije v jiných podmínkách a má své vlastní potřeby. Tak se s námi pojďte podívat, jaké možnosti máte a jak vybrat boudu nebo pelíšek pro kočky. 

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.