
Výkrm prasat
Uvažujete o pořízení prasete, ale nevíte, čím ho pořádně vykrmit tak, abyste získali tu nejlepší kvalitu masa? Tak čtěte dál, dozvíte se důležité informace.
Výběr selete je základ
Určitě se vyplatí být při výběru selete ostražití, abyste se vyhnuli následným obtížím či úhynu zvířete. Sele vybírejte z prověřeného chovu, ve kterém Vám sdělí celkovou zdravotní situaci, čím bylo očkováno a zda bylo odčerveno. Zajímejte se taktéž o informace ohledně věku a hmotnosti, která by během pořízení měla být kolem 20 až 25 kg. Dobře si rozmyslete, jestli chcete sele standardní či nestandardní, které má nějakou zdravotní obtíž, například kýlu. Vyjde sice o něco levněji, ale je u něj vyšší riziko úhynu a dalších zdravotních problémů. Odcházet byste měli také s informací ohledně stravy, která byla seleti dávána. Než si sele totiž zvykne na nové prostředí, mělo by dostávat stejné krmení, a až následně může proběhnout změna dle Vás. Při koupi byste měli vidět celý vrh, abyste vybrali silné a zdravé sele bez zjevných vad.
Porážková hmotnost
Obvyklá hmotnost pro porážku je 105 až 115 kg, tato hmotnost se považuje za ideální vzhledem k poměru ceny a výtěžnosti masa. Pokud by porážková hmotnost dosahovala vyšších cifer, narůstal by podíl sádla (prasata okolo 150 kg).
Jak tedy prase vykrmit?
Jadrná krmiva představují základ stravy a také hlavní zdroj energie. Nejčastěji se u nás podává pšenice a ječmen formou šrotu, v menších dávkách také oves. Vhodnou obilninou je také kukuřice, která má nejvyšší energetickou hodnotu, avšak velké zastoupení v krmné dávce vede ke zhoršení kvality tuku (nažloutlý a řídký). Žito se vzhledem k negativnímu vlivu na zažívání nedoporučuje. Pokud je prase krmeno pouze jadrnými krmivy, je jeho spotřeba za výkrm 220 až 250 kg. Pokud přidáváme brambory, pak se spotřeba pohybuje kolem 140 až 170 kg za výkrm.
Brambory stále tvoří součást potravy vykrmovaných prasat. Klidně mohou být drobné či nakopnuté, ale rozhodně ne nahnilé, zaplísněné a nazelenalé. Podávejte je buď vařené nebo zesilážované.
Samozřejmě můžete praseti dopřát i nějaké zbytky z Vaší kuchyně, ale neberte to tak, že je popelnice. Ani tato potrava nesmí být plesnivá či hnijící a rozhodně se nesmí zkrmovat ve velkém množství. Také by neměla být kořeněná a přemaštěná. Prase si pochutná na slupkách z ovoce a zeleniny nebo tvrdém pečivu, které je nutno namočit do teplé vody.
Občas vypusťte prase na pastvinu, na které si zajistí své potravinové potřeby ze všeho, co mu přijde do cesty.
Výkrm obohaťte o sypkou minerálně-vitamínovou směs pro adekvátní růst a o pivovarské kvasnice pro výraznější podporu vitality a trávení.
A nezapomeňte na dostatečné množství vody, u výkrmových prasat kolem 100 kg je minimum 5 až 6 litrů vody za den. Rovnováha mezi příjmem a výdejem vody je ale ovlivněna mnoha dalšími faktory jako je podíl sušiny a bílkovin v krmivu, povětrnostní podmínky, zdravotní stav a další.
Další články

30.07.2025
Proč zvířatům podávat vitamínové doplňky?
Vitamíny jsou klíčové pro správné fungování organismu – ovlivňují metabolismus, vývoj, růst i odolnost vůči chorobám. U hospodářských zvířat mají navíc přímý vliv na užitkovost. Dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě (B, C) a v tucích (A, D, E, K). Pojďme si společně tuto problematiku přiblížit.
Přečíst článek
29.07.2025
Cesta mléka od krávy až do obchodu
Mléko je běžnou součástí našeho jídelníčku, ale jeho cesta od krávy až do krabice v regálu je delší, než se může zdát. Mléko se získává nejen od krav, ale i od koz, ovcí či buvolů. Každé z nich má jiné složení i vlastnosti – například kozí mléko je vhodné i pro některé lidi s intolerancí na laktózu. Nejčastěji se však setkáváme s kravským mlékem, pojďme se tedy podívat na jeho zpracování.
Přečíst článek
28.07.2025
Inteligence hospodářských zvířat
Myslíte si, že prase pozná své jméno? Že kráva ve stádě rozezná svou kamarádku? Že některé hospodářské zvíře může poslouchat stejně jako pes? A co slepice – opravdu má „ptačí mozeček“? Každé zvíře je jinak inteligentní, ale obecně platí, že jsou mnohem chytřejší, než si často myslíme. Podívejme se na příklady některých z nich.
Přečíst článek