Autor: Juraj Korim
09.02.2024
V čem spočívají hlavní rozdíly mezi máslem a margarinem?
Říká se, že je margazín pouze lacinou náhražkou másla s takřka nulovou přidanou hodnotou. Co kdybychom vám ale řekli, že obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin, které obecně jako lidé strádáme. V novém článku si povíme o zásadních odlišnostech mezi chlazenými výrobky. 
Margarín se lépe maže
Margarín má bezesporu velkou výhodu, a to díky jeho skvělé roztíratelnosti. Prakticky pouze otevřete kelímek s rostlinným tukem a mažete si svůj chléb.
U másla musíte přemýšlet konstruktivněji a nechat jej alespoň pár minut v pokojové teplotě. Změknutí napomůže rozkrájení na drobné kousky.
Složení, chuť a výživové hodnoty
Co je vlastně margarín? Rostlinné máslo nemá samo o sobě žádnou chuť, důležitou roli zde hraje výsledné dochucení a celý proces výroby. I proto platí, že mezi margaríny můžeme pozorovat znatelnější odchylky než u másla, které je vyrobeno převážně z pasterovaného zpracování mléka.
Mezi rozdíly potravin s názvy margarín a máslo dále patří, že máslo oproti své “náhražce” nezahrnuje barviva a konzervační látky. Zpravidla tento mléčný výrobek obsahuje 80 a více procent tuku. Ve srovnání s máslem se margíny skládají z menšího množství a kalorií, zatímco máslo se může chlubit látkami prospívajícími imunitě. 
V minulosti se mluvilo o škodlivém složení margarínů, což se během let změnilo. V současnosti dostupné produkty již obsahují mnohem více nenasycených mastných kyselin, jež jsou bohaté na vitamíny a minerály. Dokonce se uvádí, že současné rostlinné máslo má přínosnější složení než to klasické, ačkoliv jeho chuť, jak je známo, nelze zaměnit. Je ale potřeba pečlivě vybírat, a to nikoliv na základě ceny výrobku, ale složení a kvality.
Průmyslová výroba
Tušíme, co máte na mysli. Margarín se vyrábí chemicky, kdežto máslo ručně. Bohužel, v dnešní době (až na výjimky) si nemají obě dvě potraviny co vyčítat. Dříve bylo běžné vyrábět máslo pomocí máselnice na výrobu másla, dnes se běžně prodejná mléčná potravina vyrábí taktéž průmyslově.
Využití
V kuchyni mají oba své zastoupení, leč omezené. Margarín použijete nejen jako vrstvu na chléb, přidává se i do pomazánek, krémů a náplní. Máslo má široké uplatnění, a to jako součást těst moučníků, pečiva či komponent krémů, jíšek, nebo například do bramborové kaše.
Na margarínu rozhodně nesmažte. Rostlinné tuky a margaríny s vysokým obsahem vody nejsou na vysoce tepelnou úpravu stavěné. Vhodné není ani máslo, ačkoliv se běžně na pánvi uplatňuje. Při vyšších teplotách se vytváří nežádoucí karcinogenní sloučeniny.
A co pomazánkové máslo?
Jednoduchá odpověď. Pomazánkové máslo nemá s máslem jako takovým nic společného, jelikož nesplňuje normy pro složení této potraviny. Ačkoliv mu není ubíráno na jeho lahodnosti, správně by se mělo používat označení “pomazánka”.
Rada na závěr
Ať už jste “tým máslo” nebo “tým margarín”, nepodceňujte při výběru jejich složení a raději si připlaťte. Místo másla, uvolňujícího při vysokých teplotách škodlivé látky, použijte ke smažení raději řepkový olej.
Další články
                                        
                                    31.10.2025
Žaludeční vředy u koní
Žaludeční vředy patří mezi nejčastější onemocnění koňského žaludku. Často souvisejí s gastritidou – zánětem žaludeční sliznice. Nejčastěji se vyskytují u dostihových a soutěžních koní, ale trpět jimi mohou koně všech věkových skupin, plemen i pohlaví, především pokud mají omezený přístup ke krmivu.
Přečíst článek
                                        
                                    29.10.2025
Varroáza včel
Varroáza je velmi nebezpečné parazitární onemocnění včel, které v určité míře postihuje téměř všechna včelstva. Jak se proti této nemoci bránit? Jaká jsou preventivní opatření? A jak se onemocnění projevuje? Odpovědi najdete v následujícím článku.
Přečíst článek
                                        
                                    27.10.2025
Cukrovka u zvířat
Toto onemocnění bohužel nepostihuje jen lidi, ale i naše chlupaté mazlíčky. Jedná se o poruchu, která ovlivňuje schopnost těla regulovat hladinu cukru v krvi. U zvířat se nejčastěji setkáváme s cukrovkou 1. typu, kdy slinivka nevytváří dostatek inzulinu. To vede k nadměrnému množství cukru v krvi a může způsobit řadu zdravotních komplikací. V dnešním článku se o tomto onemocnění dozvíte více.
Přečíst článek