Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.
Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.
Škubání na mokro (po spaření)
Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.
Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.
Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.
Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)
A co kachny?
Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!
Další články
24.10.2025
Jak na chov motýlů?
Chov motýlů je fascinující, neokoukaný a mimořádně zajímavý koníček, který vás obohatí o spoustu informací i radosti. Nabízí možnost sledovat celý vývoj motýla – od vajíčka přes housenku a kuklu až po dospělce. Zároveň tím můžete přispět k ochraně těchto krásných a křehkých tvorů. Pojďme se společně podívat, jak s chovem začít.
Přečíst článek
21.10.2025
Jak krmit skot?
Správná výživa je naprostým základem pro zdraví a výkonnost dojnic. Krávy jsou náročná zvířata – ať už jde o produkci mléka, reprodukci nebo celkovou pohodu, každá složka krmné dávky má svůj význam.
Přečíst článek
17.10.2025
Vzteklina
Vzteklina je smrtelně nebezpečné virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka. Virus napadá nervový systém a postupně způsobuje jeho selhání. Nejčastěji ji šíří savci, především psi, kočky, lišky, netopýři nebo třeba lasičky. K nákaze obvykle dochází pokousáním, protože virus se nachází ve slinách nakaženého zvířete. Více informací se dozvíte v tomto článku.
Přečíst článek