Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

14.07.2020

Škubání drůbeže pro začátečníky: Díl 1

Nikdy jste neškubali? Nevadí! Přinášíme Vám článek o základech škubání. Naučíme Vás základy o drůbeži a přidáme spoustu rad, tipů a triků ohledně škubání drůbeže.
Pokud byste tápali s výběrem vhodné škubačky na škubání drůbeže, kontaktujte naše kolegy chovatele na telefonu +420 222 769 769 a vše s Vámi ochotně probereme.



Škubání na mokro (po spaření)

Nejrychlejší a nejsnazší varianta škubání je škubání na mokro - po spaření drůbeže. Drůbež po zabití a vykrvení chytneme za pařáty, nakrátko ponoříme do ledové vody a potom spaříme ve vodě o teplotě cca 62-72°C po dobu cca 2-3 minut. Drůbeží ve vodě pohybujeme, aby se spaření proběhlo rovnoměrně. Hrabavá drůbež se spařuje na 63°C, vodní spařujeme na 73°C.

Při nízké teplotě drůbež nepůjde dobře škubat, při příliš vysoké se potrhá kůže drůbeže.

Škubání ve škubačce:
Spařenou drůbež vhoďte přímo do bubnu škubačky a škubačku zapněte. Oškubání trvá cca. 60-90 sekund. Během škubání do škubačky přilívejte vodu, nebo zapněte hadici s vodou přímo do škubačky. Všechny škubačky od nás mají již integrované napojení na vodu.


Škubání ručně:
To nemusíme popisovat. To všichni známe, a víme že to není nic příjemného. Proto doporučujeme naše bubnové škubačky :-)

A co kachny?

Špatně oškubanou kachnu ponořit na vteřinu do vosku, vytáhnout a ihned schladit v nádobě se studenou vodou. Opakovat cca 5x, potom vosk se zbytky peří oloupat z těla kačeny. Po ukončení porážky se vosk s peřím opět rozpustí a přecedí přes síto, doporučujeme ihned stlačit nějakou nádobou a vosk vylisovat a zabránit maximálně ztrátám. Pozor, vosk velmi rychle tuhne, proto se to musí provádět rychle. Při práci jsou nutné ochranné pomůcky - brýle, gumové rukavice a zástěra!

Další články

Pododermatitida u morčat

16.09.2025

Pododermatitida u morčat

Pododermatitida je poměrně časté onemocnění kůže, svalů, šlach a kloubů, které postihuje především končetiny. Nejčastěji se vyskytuje u morčat, ale může postihnout i jiné druhy zvířat. Jde o bolestivý a nepříjemný stav, který morčeti výrazně znepříjemňuje pohyb i celkovou pohodu. Pojďme se na toto onemocnění společně podívat.

Přečíst článek
Proč ptáky nekrmit pečivem?

15.09.2025

Proč ptáky nekrmit pečivem?

Blíží se chladné období a s ním i spjatá lidská touha pomáhat a přilepšovat zvířátkům. Jednou z nejčastějších chyb, které se lidé dopouštějí při přikrmování, je krmení ptáků pečivem. I když jim pečivo podáváte s tím nejlepším úmyslem, způsobí jim více škody než užitku. Proč tomu tak je?

Přečíst článek
Jak krmit kozy?

12.09.2025

Jak krmit kozy?

Chov koz v domácích podmínkách je stále oblíbenější. Ať už jde o mléko, maso, nebo jen radost ze zvířat, základem úspěchu je správná výživa. Kozy jsou citlivá, ale vděčná zvířata – pokud jim zajistíte kvalitní krmivo, čistou vodu a vhodné podmínky, odmění se vám vitalitou i produkcí. Jak na to?

Přečíst článek