-800x800.jpg)
Proč nejíst krůtí vejce?
O vajíčkách, které snáší slepičky, se povídá už dětem ve školce. Proč už ale většinou neříká, že chutná vajíčka má také křepelka nebo kachna? A jak je to tedy vlastně s krůtou?
Krůtí maso vs. krůtí vejce
Na rozdíl od slepičích či křepelčích vajíček a jejich nespočtu tepelných úprav, které lidé vymysleli, aby si na nich mohli smlsnout, krůtí vajíčka na jídelním lístku běžných restaurací člověk většinou nenajde.
Nabídka pokrmů z krůtího masa je oproti tomu v restauracích úplně běžnou záležitostí. Jedním z oblíbených celoročních fit pokrmů se v poslední době stala tortilla s krůtím masem a zeleninou. Opravdu, kdo si tortillu s krůtím masem ještě nepřipravil, neví, o co přichází.
Krůtí maso se vyznačuje vysokým obsahem bílkovin a menším obsahem tuku ve svalovině, je tedy považováno za dieteticky velmi výhodné a navíc velice chutné, proto ho lidé konzumují tak rádi.
Vejce nám dává i krůta, ale
Krůta domácí se chová odedávna především pro maso a okrajově také pro peří, i když z ní samozřejmě člověk může mít užitek jako u kura domácího také pro vejce. K tomu se však váže jedno velké ale.
Poptávka po vajíčkách je veliká a poskytnout takové množství vajec lidem se dlouhodobě daří jen slepicím. Kur domácí, respektive lehká plemena jako jsou Plymutky nebo Rodajlendky a další vyšlechtěná hybridní plemena určená ke snášení vajec jako například Leghornky, nechávají co do počtu snesených vajec krůty daleko za sebou.
Krůta domácí snese zhruba osmdesát vajec ročně. Oproti tomu slepice, takzvaná nosnice, dokáže vyprodukovat ročně vajec až tři sta, což je přibližně čtyřikrát tolik.
Když přijde na způsob snášení vajec, stojí si krůty oproti slepicím hůř i v drobných chovech. Krůty totiž na rozdíl od slepic svá vejce snáší i mimo kurník. Tím pádem jsou vajíčka mnohem více náchylná k zániku, protože se mohou stát snadnou kořistí kuny nebo jiných lesních šelem.
Krůtí vejce
Pokud ale potřebujete krůtí vejce sehnat, není to nemožné. Jen pozor, většina farmářů prodává krůtí násadová vejce, která jsou určena pro líhnutí, tedy nikoliv pro přímou konzumaci. Na násadové vejce od farmáře si připravte kolem padesáti korun.
Krůtí vejce je podstatně větší než slepičí, ale chuťově je mu velice podobné. Pokud se ho rozhodnete zařadit do jídelníčku, doporučujeme dodržet následující radu. Vzhledem k jeho velikosti se prodlužuje délka tepelné úpravy - krůtí vejce bude potřeba déle vařit ve vodě i péct na pánvi. Tím zabráníte případnému přenosu salmonely.
Nároky na chov
Možnost tedy je si z násadového vejce vypiplat vlastní krůtu. V tomto případě se připravte ale na to, že oproti slepici bude krůta náročnější na množství jídla, které jí musíte zajistit. Jinak se chov krůt od chovu slepic zásadně neliší.
Nezapomeňte na to, že z krůty budete mít největší užitek pro maso. Mezi labužníky se traduje, že každá její masitá část je chuťově specifická a lze z ní v kuchyni vykouzlit pokrm, po kterém se budou každému sbíhat sliny.
Raději slepici
Pokud byste chtěli na chov pro maso raději slepice, poohlédněte se po plemenech, které na to byly vyšlechtěné - Dorkinka nebo například plemeno Sussex. Ty jsou větší a silnější na rozdíl od lehkých plemen slepic určených pro chov na vejce zmíněných výše.
Krůta tedy není co do snášení vajec zrovna jednička na plnění plánu, ale za to může nabídnout jiný triumf - maso.
Věděli jste?
Krůta, respektive krocan, byla nejdříve domestikována v Americe, odkud pochází její předchůdce krocan divoký. Do Evropy je převezli Španělé svými loděmi až v 16. století, tehdy jim ještě říkali indické slepice. V Česku je naši předci domestikovali až po roce devatenáct set.
Další články

30.07.2025
Proč zvířatům podávat vitamínové doplňky?
Vitamíny jsou klíčové pro správné fungování organismu – ovlivňují metabolismus, vývoj, růst i odolnost vůči chorobám. U hospodářských zvířat mají navíc přímý vliv na užitkovost. Dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě (B, C) a v tucích (A, D, E, K). Pojďme si společně tuto problematiku přiblížit.
Přečíst článek
29.07.2025
Cesta mléka od krávy až do obchodu
Mléko je běžnou součástí našeho jídelníčku, ale jeho cesta od krávy až do krabice v regálu je delší, než se může zdát. Mléko se získává nejen od krav, ale i od koz, ovcí či buvolů. Každé z nich má jiné složení i vlastnosti – například kozí mléko je vhodné i pro některé lidi s intolerancí na laktózu. Nejčastěji se však setkáváme s kravským mlékem, pojďme se tedy podívat na jeho zpracování.
Přečíst článek
28.07.2025
Inteligence hospodářských zvířat
Myslíte si, že prase pozná své jméno? Že kráva ve stádě rozezná svou kamarádku? Že některé hospodářské zvíře může poslouchat stejně jako pes? A co slepice – opravdu má „ptačí mozeček“? Každé zvíře je jinak inteligentní, ale obecně platí, že jsou mnohem chytřejší, než si často myslíme. Podívejme se na příklady některých z nich.
Přečíst článek