Proč kráva pořád přežvykuje a pes hltá? Zvířecí trávení pod lupou
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

16.05.2025

Proč kráva pořád přežvykuje a pes hltá? Zvířecí trávení pod lupou

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč skot tráví hodiny přežvykováním a pes naopak potravu téměř ani nekouše? Je to kvůli odlišnému typu trávení. Zatímco někteří živočichové mají jednoduchý žaludek, jiní zvládli evoluci s několika oddíly, mikrobiálním trávením nebo dokonce pomocí kamínků. Jaké jsou hlavní rozdíly mezi jednotlivými skupinami zvířat? 

Monogastry: jednoduchý žaludek, efektivní systém

Zvířata s jednoduchým žaludkem – takzvaní monogastry – zahrnují masožravce (například psy a kočky), všežravce (prasata), koně, osly, králíky nebo hlodavce. Jejich trávicí trakt se skládá z dutiny ústní, jícnu, žaludku, tenkého a tlustého střeva. 


Potravu rozmělní v dutině ústní, kde enzym ptyalin začíná štěpit polysacharidy (proto nám po delším žvýkání rohlíku začne chutnat sladce).  


Jícnem se vše dopraví do žaludku, kde nastupuje chemické trávení – pomocí kyseliny chlorovodíkové (HCl), která potravu sterilizuje a aktivuje enzymy pro štěpení bílkovin a tuků. Tím vznikají menší stavební jednotky – aminokyseliny a mastné kyseliny. Ty se vstřebávají ve střevech, kde se přidávají trávicí šťávy ze slinivky a žlučníku. V tlustém střevě dochází ke zpětnému vstřebávání vody a minerálů a ke zahušťování zbytku zažitiny. 


Ve zkratce: nejprve u nás probíhá chemické (žaludek – kyseliny) a enzymatické trávení. Mikrobiální trávení přichází na řadu až následně.  

Ptačí specialita: trávení s pomocí kamínků

Trávicí trakt ptáků je podobný jako u monogastrů, ale s několika zajímavostmi. Ptáci mají navíc vole, kde se potrava shromažďuje a někdy i předtráví. Dále mají dvoudílný žaludek – žláznatý žaludek produkuje trávicí šťávy, zatímco svalnatý žaludek (žernov) funguje jako mlýnek. 


Proto ptáci – zejména drůbež – polykají drobné kamínky, tzv. grit. Ty pomáhají mechanicky drtit potravu, protože ptáci nemají zuby. Právě v žaludku pak dochází k chemickému a enzymatickému trávení. 


Tato evoluční „zkratka“ dává ptákům možnost rychle sežrat krmivo a bezpečně ho strávit i bez dlouhého žvýkání nebo přežvykování. 

Polygastry: když má zvíře čtyři žaludky, ale žádný není zbytečný

Zvířata jako skot, ovce nebo kozy patří mezi přežvýkavce – tedy polygastry. Jejich trávicí soustava obsahuje čtyři části žaludku: bachor, čepec, kniha (tři předžaludky) a slez (pravý žaludek). Ačkoliv se někdy uvádí, že mají čtyři žaludky, přesnější je říct, že jde o jeden složený žaludek se čtyřmi oddíly. 


Po rozmělnění potravy v dutině ústní se sousto dostává do bachoru, kde začíná mikrobiální trávení. Potrava je zde napadána mikroorganismy – bakteriemi, nálevníky i houbami – které dokážou rozkládat celulózu, což my ani monogastry neumíme. Zajímavostí je, že mikroorganismy nejprve spotřebují jednoduché cukry z potravy, a teprve pak se pouštějí do složitějších látek. 


Jakmile má přežvýkavec klid, sousto regurgituje – tedy vrací zpět do tlamy, kde ho znovu přežvykuje. Tento proces se několikrát opakuje, dokud není sousto dokonale rozmělněné. Poté prochází dalšími předžaludky, a nakonec do slezu, kde dochází k chemickému a enzymatickému trávení podobně jako u monogastrů. 

Kráva si umí vytvořit vlastní bílkoviny

Jednou z nejzajímavějších věcí na přežvýkavcích je, že mají dva zdroje bílkovin. První je klasický – z potravy (např. luštěniny, sója apod.), to je neplnohodnotná bílkovina. Druhý je daleko sofistikovanější: mikroorganismy v bachoru. Ty nejenže pomáhají s trávením, ale když odumřou, putují dále se strávenou potravou a jejich těla jsou strávena – což vytváří kvalitní, plnohodnotný živočišný protein. V podstatě si kráva „vypěstuje“ vlastní bílkoviny zevnitř. 


Tento proces je klíčový hlavně pro hospodářství, protože přežvýkavci umí zužitkovat i méně kvalitní rostlinné bílkoviny a přeměnit je na vysoce hodnotné produkty – mléko nebo maso. 

Nekrmíme krávu, krmíme její mikroby

Základem úspěšného chovu přežvýkavců je pochopení jednoho jednoduchého pravidla: "Nekrmíme krávu, ale hlavně mikroorganismy v ní." Správné krmivo by mělo být kvalitní, bez plísní, hniloby nebo mrazu, a změny ve stravě je třeba provádět postupně – například při přechodu na zelenou pastvu. Pokud se o mikroorganismy staráme dobře, dostaneme za odměnu zdravé a výkonné zvíře. Ať už jde o krávu na mléko, býka na maso, nebo kozu na sýry – všechno začíná v bachoru. 

Další články

Proč slepice klovou vejce a jak je to odnaučit?

09.07.2025

Proč slepice klovou vejce a jak je to odnaučit?

Klování vajec je jeden z nejčastějších zlozvyků u slepic. Mnoho chovatelů si s tímto problémem neví rady a zkouší různé „babské rady" – například ponoření slepice do vody. Pojďme se podívat na účinnější a osvědčené způsoby, jak slepice tohoto nežádoucího chování odnaučit.

Přečíst článek
Proč jsou antiparazitika důležitá pro naše mazlíčky?

08.07.2025

Proč jsou antiparazitika důležitá pro naše mazlíčky?

Zdraví našich domácích mazlíčků je pro nás prioritou – ať už jde o morče, psa nebo koně. Pravidelnou péčí a prevencí chráníme své zvířecí společníky před různými onemocněními. Jednou z nejčastějších hrozeb jsou paraziti, kteří mohou způsobit jak kožní problémy, tak i vážná vnitřní onemocnění. Právě proto je důležité nezanedbávat odčervování a pravidelně používat antiparazitika.

Přečíst článek
Jak na chov perliček?

07.07.2025

Jak na chov perliček?

Perličky pocházejí z Afriky a obývají různá prostředí od savan po pralesy. Ze sedmi známých druhů je nejrozšířenější perlička obecná, kropenatá a přilbová. Domestikace proběhla před 2 000 lety v oblasti dnešního Maroka. Dnes jsou perličky oblíbené pro svůj užitek i nenáročnost. Pojďme se podívat, jak je správně chovat.

Přečíst článek