

Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr
V minulém článku s názvem “Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje” jsme psali o tom, že cena kozího a ovčího sýra je daní za jejich nesporné benefity. Pokud jste ale chovateli ovcí či koz, nemusí vás tato záležitost trápit. Máte jedinečnou možnost si vyrobit svůj vlastní sýr, po kterém se doma bleskurychle zapráší. Jak vyrobit domácí sýr z mléka?
Výběr mléka
Výroba sýra nemusí být vůbec složitá. Výroba kozího sýra stejně jako výroba ovčího sýru spočívá ve výběru vhodného mléka, jenž by mělo být čerstvé a bez nečistot. Počítejte s faktem, že z 8 litrů ovčího či kozího sýra vyrobíte 1 kg sýru.
Pasterizace
Tento krok při výrobě domácího sýra vede k ošetření mléka od mikroorganismů. Existují ale i nepasterizované sýry, jako například parmazán se specificky výraznou chutí.
Mlékarenské kultury a sýřidlo
Jedním ze zásadních kroků je přidání mezofilní kultury, jenž má vliv na výsledné zrání a konzistenci potraviny. Mlékárenskou kulturu necháme nejméně po dobu dalších 30 minut pracovat.
Jakmile se užitečné bakterie namnoží, zaneste do polotovaru přiměřené množství syřidla. Proces sýření, jinak řečeno srážení mléčné bílkoviny, povede k hutnější struktuře
Formování
Vzniklou sýřeninu pokud možno promíchejte pomocí sýrařské harfy, eventuálně rozkrájejte a nechte odkapat. V momentě, kdy se oddělí přebytečná syrovátka a zbyde pouze pevná sýřenina, přichází na řadu formičky. Zde sýr nabyde svého finálního tvaru, majícího vliv i na proces zrání.
Solení a zrání
Výsledný sýr osolíme jednak z důvodu, aby měl správnou chuť, nicméně i kvůli jeho konzervaci. Solí se povrchově či v solném nálevu.
Nyní záleží na vašem uvážení. Pokud chcete čerstvý kozí a ovčí sýr, prakticky už máte hotovo a potravinu stačí pouze vhodně uschovat. Na tvrdý kozí a ovčí sýr si ještě nějakou dobu počkáte, zrání totiž trvá i v řádech měsíců a vyžaduje optimální teplotu a vlhkost.
A sýr je na světě
Věříme, že budete z výsledku nadšení, a to u měkkého i tvrdého sýra. Budete mít navíc dobrý pocit z toho, že jste mohli ovlivnit každý malý krůček domácí výroby sýru.
Další články

09.07.2025
Proč slepice klovou vejce a jak je to odnaučit?
Klování vajec je jeden z nejčastějších zlozvyků u slepic. Mnoho chovatelů si s tímto problémem neví rady a zkouší různé „babské rady" – například ponoření slepice do vody. Pojďme se podívat na účinnější a osvědčené způsoby, jak slepice tohoto nežádoucího chování odnaučit.
Přečíst článek
08.07.2025
Proč jsou antiparazitika důležitá pro naše mazlíčky?
Zdraví našich domácích mazlíčků je pro nás prioritou – ať už jde o morče, psa nebo koně. Pravidelnou péčí a prevencí chráníme své zvířecí společníky před různými onemocněními. Jednou z nejčastějších hrozeb jsou paraziti, kteří mohou způsobit jak kožní problémy, tak i vážná vnitřní onemocnění. Právě proto je důležité nezanedbávat odčervování a pravidelně používat antiparazitika.
Přečíst článek
07.07.2025
Jak na chov perliček?
Perličky pocházejí z Afriky a obývají různá prostředí od savan po pralesy. Ze sedmi známých druhů je nejrozšířenější perlička obecná, kropenatá a přilbová. Domestikace proběhla před 2 000 lety v oblasti dnešního Maroka. Dnes jsou perličky oblíbené pro svůj užitek i nenáročnost. Pojďme se podívat, jak je správně chovat.
Přečíst článek