Autor: Pavel Frček
28.05.2024
Jak si vyrobit vlastní kozí a ovčí sýr
V minulém článku s názvem “Jsou ovčí a kozí sýry skutečně tak dobré, jak se traduje” jsme psali o tom, že cena kozího a ovčího sýra je daní za jejich nesporné benefity. Pokud jste ale chovateli ovcí či koz, nemusí vás tato záležitost trápit. Máte jedinečnou možnost si vyrobit svůj vlastní sýr, po kterém se doma bleskurychle zapráší. Jak vyrobit domácí sýr z mléka?
Výběr mléka
Výroba sýra nemusí být vůbec složitá. Výroba kozího sýra stejně jako výroba ovčího sýru spočívá ve výběru vhodného mléka, jenž by mělo být čerstvé a bez nečistot. Počítejte s faktem, že z 8 litrů ovčího či kozího sýra vyrobíte 1 kg sýru.
Pasterizace
Tento krok při výrobě domácího sýra vede k ošetření mléka od mikroorganismů. Existují ale i nepasterizované sýry, jako například parmazán se specificky výraznou chutí.
Mlékarenské kultury a sýřidlo
Jedním ze zásadních kroků je přidání mezofilní kultury, jenž má vliv na výsledné zrání a konzistenci potraviny. Mlékárenskou kulturu necháme nejméně po dobu dalších 30 minut pracovat.
Jakmile se užitečné bakterie namnoží, zaneste do polotovaru přiměřené množství syřidla. Proces sýření, jinak řečeno srážení mléčné bílkoviny, povede k hutnější struktuře
Formování
Vzniklou sýřeninu pokud možno promíchejte pomocí sýrařské harfy, eventuálně rozkrájejte a nechte odkapat. V momentě, kdy se oddělí přebytečná syrovátka a zbyde pouze pevná sýřenina, přichází na řadu formičky. Zde sýr nabyde svého finálního tvaru, majícího vliv i na proces zrání.
Solení a zrání
Výsledný sýr osolíme jednak z důvodu, aby měl správnou chuť, nicméně i kvůli jeho konzervaci. Solí se povrchově či v solném nálevu.
Nyní záleží na vašem uvážení. Pokud chcete čerstvý kozí a ovčí sýr, prakticky už máte hotovo a potravinu stačí pouze vhodně uschovat. Na tvrdý kozí a ovčí sýr si ještě nějakou dobu počkáte, zrání totiž trvá i v řádech měsíců a vyžaduje optimální teplotu a vlhkost.
A sýr je na světě
Věříme, že budete z výsledku nadšení, a to u měkkého i tvrdého sýra. Budete mít navíc dobrý pocit z toho, že jste mohli ovlivnit každý malý krůček domácí výroby sýru.
Další články
19.11.2024
Jak připravit králíky na zimu?
Přestože jsou králíci poměrně odolná zvířata, zima přináší určité výzvy jak pro ušáky, tak pro nás, jejich chovatele. Aby zimu přečkali ve zdraví a pohodě, je třeba jim připravit vhodné prostředí a vyhnout se tomu, co králíkům vadí. V dnešním článku se podíváme na to, jak se starat o králíka a jak by taková příprava na zimu či péče v chladném počasí měla vypadat.
15.11.2024
Může pes kosti?
Určitě jste někdy slyšeli o tom, že by psi neměli konzumovat kosti. Naopak jiní lidé jsou toho názoru, že kosti psovi neuškodí. Na obojím je trocha pravdy, tak se na společně pojďme podívat jaké kosti může pes konzumovat.
Přečíst článek13.11.2024
Jak ochránit psí tlapky v zimě?
Zimní radovánky milují nejen děti, ale také naši čtyřnozí přátelé. Zároveň ale chladné a mrazivé počasí přináší nepříjemnosti, které se týkají i psích tlapek. Péče o ně je proto neodmyslitelnou součástí těchto mrazivých dnů. Sníh, posypová sůl a teploty pod bodem mrazu mohou způsobit nemalé potíže, jako je podráždění, popraskání nebo bolestivost. Jak tedy v zimě psí tlapky nejlépe ochránit?
Přečíst článek