Jak poznat zkažené vejce
Ať už máte vejce od vlastních slepic z domácího chovu, nebo jste si pořídili plato vajec v obchodě, hodí se vědět, jak poznat ty zkažená. Jakmile totiž dokážete zkažená vejce spolehlivě rozpoznávat, budete si moci na vejcích vždy bez obav pochutnat a zároveň přestanete vyhazovat sice starší, ale stále dobrá a zdravotně nezávadná vejce. Zejména pokud vejce skladujete v lednici delší dobu, je dobré si jejich nezávadnost důkladně prověřit.
Vejce vydrží i měsíc
Délka skladování nemusí sama o sobě nic znamenat, vejce mohou za optimálních podmínek v lednici vydržet v poživatelném stavu klidně i celý měsíc. Může to však být i kratší dobu a navíc málokdo si dokáže udržet přehled o tom, jak dlouho už to či ono vejce skladuje, takže řídit se jen podle stáří vajec není ideální. To platí především pro chovatele slepic, kterým obvykle vejce přibývají každý den.
Způsoby, jak poznat zkažené vejce
To, že byste už nějaké vejce neměli jíst, lze poznat několika způsoby. Zkažené vejce mnohdy poznáte už od pohledu a podle jeho zápachu, ale pro jistotu můžete provést také tzv. vodní test nebo si vzít na pomoc prosvětlovačku. V každém případě pamatujte na to, že vejce je nejlepší konzumovat po dostatečné tepelné úpravě. I když riziko, že se po požití syrového vejce nakazíte salmonelou, je velmi malé, je zbytečné riskovat.
Doba minimální trvanlivosti
Pokud vejce koupíte v obchodě, může vám dát nápovědu o bezpečnosti konzumování vajec doba minimální trvanlivosti, která je na nich uvedená. Stejně jako u jiných potravin je ovšem doba minimální trvanlivosti pouze orientační. Pro jeho platnost se předpokládá správné skladování, při kterém může být bezpečné vejce konzumovat i po uplynutí uvedeného data.
Tip: Abyste si udrželi přehled o stáří vajec z domácího chovu, můžete je před umístěním do lednice popisovat. Nemusíte se pak bát, že si v lednici pomícháte nová vejce s těmi staršími a nebudete vědět, jaké spotřebovat dříve.
Zapojte do akce čich
Zkažené vejce odhalíte, když využijete svůj čich. Zkažené vejce totiž vydává nepříjemný zápach, který jistě rozeznáte hned, jak ho ucítíte. To dokonce platí nejen pro syrové, ale také pro uvařené vejce. Když přece jen nebudete po přičichnutí ke skořápce zcela přesvědčeni o tom, že je vejce čerstvé, rozklepněte ho a přičichněte si přímo k bílku a žloutku namísto skořápky. Poté už bude jasno. Vejce v takovém případě samozřejmě nerozklepávejte nad mísou plnou surovin.
Věřte svým očím
Také pohled leccos napoví. Skořápka by měla být nepoškozená a nesmí se na ní objevovat žádné známky plísně, která vypadá podobně jako třeba na zplesnivělém eidamu. I když skořápka známky prasknutí ani plísně nenese, ještě není vyhráno. Po rozklepnutí zkontrolujte barvu žloutku – ten musí mít typickou žlutooranžovou barvu, nádech zelené nebo modré barvy značí plíseň a vejce musíte vyhodit.
V případě, že má žloutek správnou barvu, ale objevíte na něm malé krvavé skvrny či žilky, vejce můžete bez obav použít. Jedná se o malé krevní sraženiny, které mohou vzniknout při tvorbě vajec. Narazíte na ně zřídka, a to ještě jen u vajec z domácích chovů. Do obchodů se taková vejce nedostanou, byť jsou naprosto nezávadná.
Test ve vodě
Pro ověření stáří vajec lze provést tzv. vodní test, při kterém vyzkoušíte, jak vejce plave. Jednoduše ponoříte vejce do misky nebo sklenice s vodou a vejce se buď potopí, nebo zůstane na hladině, případně se bude vznášet někde mezi. Pokud vejce zůstane u dna, je zaručeně čerstvé, vejce vznášející se na hladině je staré (většinou alespoň 3 týdny), ovšem ne nutně zkažené.
Test je založen na skutečnosti, že ve vejcích se postupně zvětšuje vzduchová bublina, takže čím je vejce starší, tím větší má tendenci se vznášet na hladině. Starší, ale nezkažená vejce se spíše než na přípravu omelety či míchaných vajec hodí na pečení.
Vezměte si na pomoc prosvětlovačku
Misku s vodou můžete nahradit prosvětlovačkou, která je chovatelům slepic jistě dobře známá. Prosvětlovačky se běžně používají pro zjištění oplodněnosti vajec, ale s jejich pomocí lze ověřit také jejich čerstvost. Když prosvětlovačku přiložíte na tupý konec vejce, uvidíte velikost vzduchové bubliny uvnitř a nemusíte ho tak dávat do vody. Při seznamování se s touto metodou je dobré mít po ruce čerstvé a starší vejce, u kterých budete znát stáří, abyste si udělali představu o tom, jak se vzduchová bublina se stářím vajec zvětšuje.
Při prosvětlování zároveň vejcem otáčejte a pozorujte, jak se žloutek pohybuje v bílku. V čerstvém vejci se žloutek v bílku skoro nepohybuje, časem bílek se žloutkem ztrácí pevnost a pohyb se zvětšuje.
Další články
25.11.2025
Jaké problémy nejčastěji trápí chovy skotu?
Mastitidy, potíže s pohybem, slabší plodnost i průjmy u telat patří mezi nejčastější zdravotní komplikace ve skotu. Každá z nich může významně ovlivnit užitkovost, pohodu zvířat i ekonomiku chovu. Dobrá prevence, pravidelná kontrola a včasný zásah jsou proto klíčové.
Přečíst článek
21.11.2025
Torze žaludku
Torze žaludku je akutní, život ohrožující stav, který postihuje především velká plemena psů. Pokud není včas rozpoznána a léčena, velmi často končí smrtí. V tomto článku se dozvíte, jak torzi rozpoznat, co ji způsobuje a jak jí lze účinně předcházet.
Přečíst článek
19.11.2025
Měsíc a jeho vliv na zvířata a rostliny
Měsíc fascinoval lidstvo od nepaměti. Díky jeho vlivu na příliv a odliv už dlouho víme, jak silná je jeho gravitační síla. V noci dopadá na naši Zemi odražené sluneční světlo od měsíčního povrchu. Tento svit má na život na Zemi mnohem větší vliv, než si většina z nás uvědomuje.
Přečíst článek