Jak na zpracování vlny?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

07.04.2025

Jak na zpracování vlny?

Ruční zpracování vlny má dlouholetou tradici. Jedná se o výjimečný materiál se skvělými vlastnostmi. Než se ale z vlny stane například svetr, musí projít dlouhou cestu různých úprav. Jaké kroky se tedy musí udělat?

Stříhání a třídění

Jedná se o úplně první a nejdůležitější krok. Bez něj bychom žádnou vlnu neměli. Když ovcím doroste dostatečně dlouhá srst, nastává čas na její ostříhání. Většinou se stříhání provádí na jaře nebo na podzim. Je vhodné, aby to udělal odborník, který provede práci precizně a s ohledem na bezpečí ovce. Dalším krokem je třídění vlny podle kvality. Nejčastěji bývá nejkvalitnější vlna v oblasti hřbetu.

Praní

Po ostříhání máme surové rouno, které musíme vyčistit a upravit. Pečlivě zkontrolujeme každý kousek a odstraníme znečištěná místa. Poté rouno ponoříme do vlažné vody a ideálně necháme máčet několik dní. Nesmí se nám prudce měnit teplota, protože kvůli tomu vlna plstnatí – při jednotlivých krocích tedy budeme používat vodu o stejné nebo podobné teplotě. Pro dobré očištění můžeme ještě rouno proprat ve speciálním pracím prostředku, který je k tomu určený. Vyprané rouno bez větších nečistot ještě několikrát propereme v čisté vodě. Rozprostřeme ho a necháme dokonale uschnout. Pokud chceme vlnu zpracovávat ručně, tak je vhodné ji roztřídit podle jakosti a na menší části. Zajistí nám to lepší manipulaci.

Česání

Když máme rouno krásně bílé a na dotek jemné, znamená to, že je suché. Nyní si rozčešeme jednotlivé pramínky. K tomuto účelu využíváme techniku česání a mykání. Metoda mykání spočívá v rozvolňování vlny pomocí ostrých hrotů, přičemž se uvolňují nečistoty a vlákna se rovnají. Tato metoda je rychlejší, ale hrozí u ní poškození vláken. Druhá varianta je česání. Jedná se o šetrnější metodu a používají se u ní kartáče nebo bubnové česačky. Takto vzniklý česanec můžeme dále barvit (za mokra) nebo s ním můžeme plstit.

Barvení vlny

Barvit můžeme přírodními nebo chemickými barvami. Před tím je však nutné si přečíst návod a dodržovat ho. Vhodné je i použití speciálního vybavení, které bude jen pro tento účel. Skvělých barevných odstínů lze dosáhnout i při použití přírodních materiálů, například rostlin nebo barevných plodů. Po obarvení vlnu mácháme tak dlouho, dokud nám pouští barvu.  znovu si dáváme pozor na zplstnatění, kvůli nevhodně zvolené teplotě vody.

Předení

Jedná se o závěrečnou fázi před získáním vlastní příze pro další použití. Ideální stav vlny získáme důkladným česáním. Vlna tak bude hezky uhlazená a v jednom směru. Samotné předení pak můžeme provádět na kolovrátcích. V dnešní době se vyrábí moderní modely, které práci značně usnadňují a mnohdy nabízí lepší výsledky. Rozlišujeme dva druhy kolovrátků podle způsobu napínání vlny – s oddělitelnou kladkou nebo brzdičkou. Na začátku si kousek příze připravíme na cívce, ke konci příze přiložíme začátek česané vlny a roztočíme kolo. Vlákna vlny se tak namotají na připravenou přízi. Stále však musíme držet česanou vlnu a kontrolovat její tloušťku. Když už máme pocit, že je dostatečně stočená, povolíme a necháme kousek příze, aby se natáhl na cívku.

Fixace

Fixaci provádíme, když chceme získat jednopramennou přízi. Naši přízi svineme a na pár minut ponoříme do vroucí vody. Při sušení na spodní konec připojíme závaží, aby bylo vlákno vyrovnané.

Další články

Proč zvířatům podávat vitamínové doplňky?

30.07.2025

Proč zvířatům podávat vitamínové doplňky?

Vitamíny jsou klíčové pro správné fungování organismu – ovlivňují metabolismus, vývoj, růst i odolnost vůči chorobám. U hospodářských zvířat mají navíc přímý vliv na užitkovost. Dělí se na vitamíny rozpustné ve vodě (B, C) a v tucích (A, D, E, K). Pojďme si společně tuto problematiku přiblížit.

Přečíst článek
Cesta mléka od krávy až do obchodu

29.07.2025

Cesta mléka od krávy až do obchodu

Mléko je běžnou součástí našeho jídelníčku, ale jeho cesta od krávy až do krabice v regálu je delší, než se může zdát. Mléko se získává nejen od krav, ale i od koz, ovcí či buvolů. Každé z nich má jiné složení i vlastnosti – například kozí mléko je vhodné i pro některé lidi s intolerancí na laktózu. Nejčastěji se však setkáváme s kravským mlékem, pojďme se tedy podívat na jeho zpracování.

Přečíst článek
Inteligence hospodářských zvířat

28.07.2025

Inteligence hospodářských zvířat

Myslíte si, že prase pozná své jméno? Že kráva ve stádě rozezná svou kamarádku? Že některé hospodářské zvíře může poslouchat stejně jako pes? A co slepice – opravdu má „ptačí mozeček“? Každé zvíře je jinak inteligentní, ale obecně platí, že jsou mnohem chytřejší, než si často myslíme. Podívejme se na příklady některých z nich.

Přečíst článek