

Autor: Pavel Frček
14.10.2024
Jak na sklizeň a zpracování úrody?
Je tu podzim, a tak nastává čas sklizně a následného zpracování naší bohaté úrody. Aby byla zajištěna maximální kvalita a trvanlivost plodů naší zahrady, je potřeba mít vše řádně naplánováno a věnovat pozornost správným technikám. Podívejte se s námi, jak úrodu zpracovat, aby si uchovala své výživové hodnoty a chuť po co nejdelší dobu.
Správné načasování a technika
Ještě, než se pustíte do úpravy plodů, je potřeba vědět, kdy nastává ideální čas pro sklizeň jednotlivých plodin. Ty by měly být sklízeny v optimálním stadiu zralosti, tedy věnujte pozornost barvě, velikosti a tvrdosti. Například rajčata by měla být při sklizni plně červená a měkká na dotek, zatímco okurky v pevném stavu a tmavě zelené barvě.
V ideálním případě sklízejte plody za suchého počasí, čímž se vyhnete riziku hniloby a plísní. Po sklizni je nutné úrodu co nejrychleji zpracovat, aby nedošlo ke zhoršení kvality plodů.
Ovoce
Ovoce, jako jsou jablka nebo hrušky, lze uchovávat v chladu a temnu, kde vydrží i několik měsíců. Různé druhy ovoce lze také zpracovat mnohými způsoby. Takový ideální způsob je zmrazení, během kterého se neztrácejí téměř žádné živiny. Pak se dá takové mražené ovocí požívat třeba do koláče.
Další možností je sušení, které taktéž patří k nejzdravějšímu uchování ovoce. Po usušení vše vložte do uzavíratelné nádoby, aby nedošlo k šíření plísně.
Mezi u nás velice oblíbené způsoby zpracování
patří zavařování. Omyté a připravené ovoce se přemístí do sklenic, následně se
vše zalije roztokem, nejčastěji vody a cukru. Zapomenout nesmíme ani na výrobu
domácích džemů a marmelád.
Výborný způsob, jak zpracovat plodiny, je také moštování ovoce. Získaná šťáva je plná vitamínů, a navíc výborně chutná. Pokud se do výroby domácího moštu pustíte, jistě se Vám bude hodit drtič a lis na ovoce.
Zelenina
Stejně jako je zpracováno ovoce, může být upravena i zelenina. Ve sklepě lze uchovat dobře očištěnou kořenovou zeleninu, jako je mrkev, celer či brambory. Pokud byste se rádi vrhli na mražení, vyhněte se mu především u zeleniny, která obsahuje velké množství vody, například okurka, ředkvičky či hlávkový salát. Po rozmrazení by totiž ztratily svou konzistenci a chuť.
Čím dál častěji se také využívá ke zpracování zeleniny metoda fermentace (domácího kvašení), díky které je zelenina pro naše tělo lépe stravitelná. Takto si připravit nemusíte pouze zelí, výborná je také i kvašená zelenina jako květák, kedlubna, brokolice, ale i mrkev a ředkev. Fantazii se meze nekladou. Domácí kvašenou zeleninu si pak můžete vychutnat třeba jako přílohu k obědu.
Pokud se Vám urodilo velké množství rajčat, zkuste si vyrobit výborný domácí kečup.
Bylinky
Bylinky lze sušit, mrazit či zpracovat do bylinkových olejů a pest. U zamrazování si dejte pozor, aby proběhlo rychle. Bylinky si tak zachovají své aroma a živiny.
Obiloviny
Obiloviny je ideální pomlít na mouku či našrotovat do směsí pro Vaše zvířata. U některých druhů lze také vyrobit domácí vločky pomocí mačkačů na obilí. Kukuřici oloupejte a následně zamrazte, zavařte či namelte na kukuřičnou mouku.
Sklizeň a následné zpracování úrody jsou časově náročné činnosti, avšak přináší nám radost z další úspěšné sezóny. Díky různým úpravám jednotlivých plodin můžeme zajistit jejich plnou kvalitu po celý rok, a prodloužit tak i jejich trvanlivost. Takto se můžeme těšit z domácí úrody i během chladným zimních dnů.
Další články

09.07.2025
Proč slepice klovou vejce a jak je to odnaučit?
Klování vajec je jeden z nejčastějších zlozvyků u slepic. Mnoho chovatelů si s tímto problémem neví rady a zkouší různé „babské rady" – například ponoření slepice do vody. Pojďme se podívat na účinnější a osvědčené způsoby, jak slepice tohoto nežádoucího chování odnaučit.
Přečíst článek
08.07.2025
Proč jsou antiparazitika důležitá pro naše mazlíčky?
Zdraví našich domácích mazlíčků je pro nás prioritou – ať už jde o morče, psa nebo koně. Pravidelnou péčí a prevencí chráníme své zvířecí společníky před různými onemocněními. Jednou z nejčastějších hrozeb jsou paraziti, kteří mohou způsobit jak kožní problémy, tak i vážná vnitřní onemocnění. Právě proto je důležité nezanedbávat odčervování a pravidelně používat antiparazitika.
Přečíst článek
07.07.2025
Jak na chov perliček?
Perličky pocházejí z Afriky a obývají různá prostředí od savan po pralesy. Ze sedmi známých druhů je nejrozšířenější perlička obecná, kropenatá a přilbová. Domestikace proběhla před 2 000 lety v oblasti dnešního Maroka. Dnes jsou perličky oblíbené pro svůj užitek i nenáročnost. Pojďme se podívat, jak je správně chovat.
Přečíst článek