Co je to zavařování?
Zavařování je stará dobrá technika, kterou využívaly už naše babičky a prababičky. Jde o jednoduchý způsob, jak uchovat čerstvé ovoce, zeleninu a další potraviny tak, aby vydržely dlouho chutné a plné vitamínů. A jak zavařit jídlo? Stačí ho zahřát na vysokou teplotu, zničit nežádoucí bakterie a pak jen uzavřít do sklenic. A voilà – vaše vlastní domácí dobroty jsou připraveny!
K čemu je dobré zavařování?
Skvělý způsob, jak si poradit s nadbytkem úrody. Zahrádka často nabízí více plodů, než zvládneme sníst, a tak je ideální pustit se do sterilizace zeleniny a ovoce a užívat si tak jejich chuť po celý rok. Navíc to šetří místo v mrazáku.
Můžeme si také vytvořit vlastní chutě a recepty, které v obchodě nenajdeme. Domácí marmelády, sterilovaná zelenina, jako jsou nakládané papriky nebo čalamády mohou být přesně podle našich představ. A co je lepší než chutnat vlastní výtvory, které obsahují přesně to, co jsme si sami vybrali?
Zavařování také šetří čas a finance. Mít po ruce hotové základy na polévky, omáčky nebo kompoty znamená, že vaření bude rychlejší a jednodušší. Stačí sáhnout do spíže a máme hned část jídla hotovou, bez nutnosti běžet do obchodu.
Co všechno můžeme zavařit?
Zavařit můžeme opravdu téměř cokoliv. Tradiční zavařeniny jako marmelády z jahod, malin či švestek, a nakládané okurky nebo červenou řepu zná každý. Ale co takhle zkusit domácí kečup z rajčat, sladkokyselou cibulovou marmeládu k burgerům nebo pikantní čatní z jablek a cibule? Skvěle se hodí také zavařené houby či bylinková pesta. Možností je spousta, stačí se nechat inspirovat tím, co máme rádi!
Jak zavařovat?
Každý ze způsobů jak na zavařování jídla do sklenic má své kouzlo, stačí si vybrat ten, který vám nejvíc vyhovuje.
Zavařovací hrnec je ideální pro jednoduché a efektivní zavařování ve vodní lázni, kde sklenice s potravinami vaříte ve vodě. Trouba je vhodná pro některé druhy zavařování, například bylinky. Myčka je ideální na důkladnou sterilizaci sklenic, ačkoli v ní běžně nezavařujete. Mikrovlnka vám pomůže s rychlým zavařováním malých porcí a přípravou omáček.
Jak zavařeniny skladovat?
Sklenice by měly být uložené na tmavém, suchém a chladném místě, jako je spíž nebo sklep. Také je důležité čas od času zkontrolovat, jestli jsou sklenice dobře uzavřené a jestli se dovnitř nedostává vzduch. Jakmile jednou sklenici otevřete, skladujte ji v lednici a spotřebujte co nejdříve, aby si vaše dobroty udržely svou skvělou chuť.
Další články
29.11.2024
Jak označit hospodářská zvířata?
Pokud se chcete stát chovatelem hospodářských zvířat, je důležité vědět, která zvířata je nutné označovat a jakým způsobem. Tuto problematiku blíže popisuje plemenářský zákon a jeho prováděcí předpis – vyhláška o označování zvířat.
Přečíst článek27.11.2024
Jak vypadá nachlazení u psa?
U lidí je nachlazení zcela obvyklým zdravotním problémem spojeným především s podzimním a zimním obdobím. Jak to ale je u našich domácích mazlíčků? Může se i pes nachladit podobně jako lidé?
Přečíst článek25.11.2024
Jaké byliny jsou vhodné pro zvířata?
Řada lidí s oblibou využívá léčivé byliny v případě méně závažných zdravotních potíží. Ne každý však ví, že některé z těchto bylin mohou být využity i u našich zvířecích přátel. U pastevně chovaných hospodářských zvířat bylo dokonce pozorováno a prokázáno, že si sama vybírají některé druhy bylin, pokud mají zdravotní potíže.