SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Jak chovat brojlery – Praktické tipy pro začátečníky
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

13.07.2022

Jak chovat brojlery – Praktické tipy pro začátečníky

Pokud chováte slepice především kvůli masu, může pro vás být chov brojlerů zajímavou možností. Přemýšlíte o tom, že byste do svého chovu brojlery zařadili, ale nemáte s nimi zkušenosti? Jistě se vám bude hodit několik užitečných rad pro začátečníky, které jsme pro vás připravili.

Co jsou brojleři

Na začátek se sluší ve stručnosti zmínit charakteristiku brojlerů. Brojler je obecné označení pro zvířecí plemena vyšlechtěná pro co největší a nejrychlejší produkci masa. Nejčastěji se používá ve spojení s drůbeží, zejména pak se slepicemi, respektive kuřaty. Nelze ovšem mluvit o plnohodnotném plemenu, protože slepičí brojleři nesnáší vejce tak, jak jsme zvyklí u jiných plemen. A to je důvod, proč se brojleři v domácích chovech obvykle nelíhnou, ale je třeba je do nich kupovat. Za zrodem brojlerů stojí speciální postup křížení.

Jak začít

Ve chvíli, kdy padne rozhodnutí, že si nějaké brojlery domů pořídíte, je nejprve nutné se na jejich chov připravit. To platí hlavně v případě, že zatím žádné slepice ani jinou drůbež nechováte.

Příprava prostředí

Než si přivezete domů již vylíhnutá kuřata, musíte už pro ně mít připraveno vhodné prostředí. Velikost výběhu musí odpovídat tomu, kolik kuřat plánujete chovat. Stísněný prostor by jim znemožnil volný pohyb, což se následně projevuje na jejich chování. Když jim umožníte pobíhat po dostatečně velkém travnatém výběhu, příznivě se to odrazí na kvalitě masa.

Nákup brojlerů

Poté už konečně přichází čas nákupu. V této chvíli máte na výběr – buď si můžete koupit kuřata stará jen pár dní, která si poctivě vykrmíte sami, nebo lze pořídit již větší slepice na dokrmení. V případě domácího chovu se většinou dává přednost mladým kuřatům, čemuž také odpovídá výrazně širší nabídka. Mladá kuřata se prodávají již od 1 dne stáří, nejstarší kuřata určená k výkrmu pak obvykle bývají stará dva nebo tři týdny, maximálně čtyři. Stojí za tím dobrý důvod – maso doma vykrmeného kuřete bude chutnat lépe. Samozřejmě za předpokladu, že se o svá kuřata budete náležitě starat. Navíc to, že víte, čím kuřata krmíte, zvýší vaši důvěru v kvalitu masa.

Krmení

Jakmile si přivezete malá kuřátka domů, samozřejmě jim musíte začít podstrojovat. Potřebují neustálý přístup k čisté vodě. Ideální je jako zdroj vody pořídit napáječku, která brání znečištění vody a voda tak déle vydrží bez nutnosti výměny. Navíc se v ní malá kuřata nemohou utopit, na rozdíl od nějaké hluboké misky. Přesto je vhodné vodu pravidelně měnit, aby stále byla co nejčerstvější.

Zapomenout pochopitelně nesmíte ani na krmení, které u brojlerů hraje zvlášť důležitou roli. Nejrychlejší růst zaručují speciální krmné směsi se správným obsahem živin, minerálů, vitamínů a aminokyselin. Jedná se o krmné směsi označované jako BR1 (do 3. týdne věku), BR2 (od 3. do 5. týdne věku) a BR3 (od 5. týdne věku). Jako doplněk ke krmné směsi můžete brojlerům dávat čerstvé kopřivy, brambory a zrní, například pšenici.

Za dva měsíce je hotovo

Jatečné hmotnosti brojleři dosahují zhruba po 6–8 týdnech. Záleží však na různých faktorech, zejména pak na množství krmiva, které jim budete dávat – na kilogram přírůstku je potřeba zhruba 1,6 kilogramu krmiva. V současnosti se brojleři zpravidla vykrmují do hmotnosti kolem 2 kilogramů, ale mohou se vykrmit i více, v některých chovech se jatečná hmotnost pohybuje až okolo 3 kilogramů.


Další články

Jak se zbavit bytových parazitů?

17.04.2024

Jak se zbavit bytových parazitů?

Bytoví parazité, jako jsou švábi, mravenci, moli či štěnice, mohou způsobovat nejen značné nepohodlí, ale především zdravotní problémy. V případě, že se s nimi setkáte, je důležité jednat rychle a efektivně, aby se zamezilo jejich šíření. Existuje několik způsobů, jak se zbavit těchto nežádoucích nájemníků a zajistit, že Váš domov zůstane čistý a bezpečný. 

Přečíst článek
Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

16.04.2024

Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

Kočka denně naspí až neuvěřitelných 18 hodin. Je proto velmi důležité připravit jí pohodlné a klidné místo k odpočinku. Každý mazlík žije v jiných podmínkách a má své vlastní potřeby. Tak se s námi pojďte podívat, jaké možnosti máte a jak vybrat boudu nebo pelíšek pro kočky. 

Přečíst článek
Kolik prostoru potřebují slepice?

11.04.2024

Kolik prostoru potřebují slepice?

Plánujete pořízení slepic, ale nevíte, zda máte dostatek prostoru? Kolik místa vlastně slípky potřebují a jak jim zařídit ideální domov? Právě výběh je jedním z klíčových faktorů, který ovlivňuje jejich zdraví a pohodu. Avšak žádné přesné číselné údaje neexistují, každá slepička je jiná a má různé potřeby. Čísla jsou pouze orientační, abyste měli jasnou představu o tom, kolik pomocnic si můžete na Vaší zahradě dovolit.

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.