SEZÓNA 2024: NAVÝŠILI JSME KAPACITU SKLADU A EXPEDICE. VAŠE OBJEDNÁVKY NA ZBOŽÍ SKLADEM EXPEDUJEME DO 48 HODIN.
Do jakého věku slepice snáší vejce?
Pavel Frček

Autor: Pavel Frček

24.06.2022

Do jakého věku slepice snáší vejce?

Pokud si pořizujete slepice, pravděpodobně vás bude zajímat jejich snůška. Ohledně snůšky jsou důležité dvě věci – počet vajec, které slepice snesou za rok, a jak dlouho můžete od slepice vejce očekávat. A právě druhému kritériu je věnován tento článek.

Velikost roční snůšky ovlivňuje dobu snášení

Velikost roční snůšky i doba, po kterou slepice snáší vejce, se liší podle plemena, které si zvolíte. Obecně můžete počítat s pravidlem, že čím větší je roční snůška nějakého plemena, tím dříve končí schopnost slepice snášet vejce. Konec schopnosti snášet vejce je způsoben trvalými změnami pohlavních orgánů nosnic. Ke konci aktivního období snášení vajec se lze často setkat s tím, že slepice snáší vejce se dvěma žloutky a jinak deformovaná vejce, a v tomto období také začínají ztučňovat.

Hybridky – nejproduktivnější nosné slepice

Hybridky vynikají velikostí roční snůšky nad ostatní plemena slepic, když snesou i přes 300 vajec ročně. Snáší tedy téměř jedno vejce denně, takže při jejich chovu rozhodně nebudete mít v kuchyni problém s jejich nedostatkem. Taková produkce je ovšem, jak praví výše zmíněné pravidlo, vykoupena poměrně brzkou ztrátou schopností snášet vejce – ta u hybridek většinou nastává již po 15 měsících života.

Čistokrevná plemena slepic

Čistokrevná plemena slepic, která nejsou vyšlechtěna k co největší produkci vajec, ročně snesou méně vajec (asi 200 v závislosti na konkrétním plemenu), ale zase je snáší výrazně déle a dožívají se vyššího věku. Čistokrevné slepice dosahují dobré snůšky zhruba po dobu 4 let, kdy se přiblíží konec produkce vajec. Obvykle nosnice zcela přestanou snášet vejce nejpozději v sedmém roce věku.

Počítejte s tím, že s každým rokem se produkce vajec o něco sníží. Nejvíce jich můžete očekávat v prvním roce života poté, co nosnice začne kolem 20. týdne života snášet první vejce. Ve druhém roce velikost snůšky dosahuje přibližně 80 procent ve srovnání s prvním rokem a ve třetím až čtvrtém roce klesá až na polovinu.

Jak podpořit schopnost snášet vejce

Mimo samotného plemena slepic ovlivňuje snášení vajec – počet za rok i délku aktivního období – také prostředí, kde žijí, kvalita péče, počasí a v neposlední řadě kvalita krmení. Za horšími výkony, pokud jde o schopnost snášet, asi nejčastěji stojí stres a nekvalitní krmivo.

Stres slepice nepoznají, když budou žít v klidném prostředí a budou mít dostatek prostoru pro život. Neméně důležitý je dostatek kvalitního krmení. Základem správného jídelníčku slepic jsou obiloviny – chybu neuděláte s pšenicí, která má dobré dietetické parametry a pro krmení slepic se často využívá. Pro podporu snášení vajec je ovšem potřeba ji doplnit. 

Samotná pšenice navíc přispívá k tvorbě suchého masa, což není ideální, pokud slepice chováte nejen kvůli vejcím, ale také kvůli masu. Dobré je pšenici doplnit o proso, jež je bohatým zdrojem minerálních látek, a speciální minerální krmivo s obsahem vitamínů.

Tip: Slepice byste rovněž měli chránit před predátory, aby vaše snaha o příkladnou péči nepřišla během jediné noci vniveč. K tomu vám mimo jiné pomůže udržovaný kurník s automatickými dvířky. K čemu jsou automatická dvířka kurníku a jak je vybrat? To se dozvíte v našem dřívějším článku o výběru automatických dvířek.

Další články

Jak dlouho žije zakrslý králík?

23.04.2024

Jak dlouho žije zakrslý králík?

Zakrslí králíčci, oblíbení společníci mnoha lidí, mají svým majitelům co nabídnout. Jejich přátelská povaha, roztomilý vzhled a poměrně snadná péče přitahují spoustu lidí, kteří si přejí malého mazlíčka. Jednou z často pokládaných otázek je, kolika let se dožívá zakrslý králíček. Jak dlouho tedy tato roztomilá zvířátka obvykle žijí?

Přečíst článek
Jak se zbavit bytových parazitů?

17.04.2024

Jak se zbavit bytových parazitů?

Bytoví parazité, jako jsou švábi, mravenci, moli či štěnice, mohou způsobovat nejen značné nepohodlí, ale především zdravotní problémy. V případě, že se s nimi setkáte, je důležité jednat rychle a efektivně, aby se zamezilo jejich šíření. Existuje několik způsobů, jak se zbavit těchto nežádoucích nájemníků a zajistit, že Váš domov zůstane čistý a bezpečný. 

Přečíst článek
Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

16.04.2024

Jak vybrat vhodný domeček pro kočku?

Kočka denně naspí až neuvěřitelných 18 hodin. Je proto velmi důležité připravit jí pohodlné a klidné místo k odpočinku. Každý mazlík žije v jiných podmínkách a má své vlastní potřeby. Tak se s námi pojďte podívat, jaké možnosti máte a jak vybrat boudu nebo pelíšek pro kočky. 

Přečíst článek

SOUTĚŽ: Přihlašte se k odběru novinek

a získejte doplňkové krmivo ACIDOMID.